Salariații din Sănătate, nemulțumiți de înghețarea sporurilor la nivelul din 2018 (UPDATE)
Articol editat de Camelia Velțan, 8 ianuarie 2019, 16:44 / actualizat: 8 ianuarie 2019, 19:23
UPDATE, ora 19:00
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea susţine că veniturile personalului medical nu vor scădea începând cu această lună, în urma ordonanţei de urgenţă de la sfârşitul anului trecut. Documentul prevede, între altele, îngheţarea sporurilor, chiar dacă salariul de bază al mai multor categorii de personal medical va creşte. Sorina Pintea:
Pentru astăzi am solicitat o întâlnire cu cele două mari federaţii sindicale din sănătate – Sanitas şi Solidaritatea. Am avut prima rundă de discuţii privitoare la problemele pe care sindicatele le ridică legate de aplicarea Ordonanţei 114. A fost o discuţie constructivă, am luat act de problemele pe care sindicatele le-au ridicat, unele dintre aceste probleme pot fi rezolvate, legate de interpretarea prevederilor ordonanţei, pentru clarificarea celorlalte probleme am stabilit o nouă întâlnire săptămâna viitoare, întâlnire la care vom prezenta şi noi anumite aspecte legate de această aplicare a Ordonanţei’, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, după întâlnirea cu reprezentanţi ai sindicatelor Solidaritatea şi Sanitas.
Ea a spus că s-a convenit cu sindicatele să se facă simulări pentru a vedea exact care sunt principalele nemulţumiri pe care le invocă sindicatele legate de prevederile ordonanţei şi a afirmat că vor exista runde de discuţii pentru a putea rezolva problemele care au apărut.
Din punct de vedere al Ministerului Sănătăţii, aplicarea prevederilor Ordonanţei 114 nu duce la scăderi de venituri, dimpotrivă, aplicarea legii 153 merge înainte, sunt categorii de personal care nu au beneficiat de majorările salariale la nivelul medicilor şi asistenţilor medicali la nivelul 2022 cărora le cresc salariile şi implicit veniturile cu prevederile Legii salarizării, a spus Pintea.
Ministrul a menţionat că discuţiile cu sindicatele au fost legate de personalul auxiliar, biologi, farmacişti, chimişti.
Toate discuţiile au fost legate de personalul auxiliar şi personalul medical, farmacişti, biologi, chimişti, personalul medical, medici şi asistente medicale nu au nicio influenţă, ordonanţa nu are nicio influenţă asupra veniturilor acestor categorii de personal. Nu există scăderi de venituri prin aplicarea acestei ordonanţe, a spus Pintea.
Ea a explicat că tariful orar pentru nivelul gărzilor se calculează la nivelul salariului de bază din ianuarie 2018, rămânând la acelaşi nivel, înainte de majorare.
Gărzile şi sporurile care se aplică la salariile de bază şi sporurile de condiţii rămân îngheţate la nivelul 2018, dar salariaţii cărora le rămân îngheţate sporurile beneficiază de majorările aferente legii salarizării, a explicat ministrul.
Întrebată de ce se face raportarea la salariul dinainte de majorare, dacă în acest moment sunt alte salarii, ea a răspuns:
Ordonanţa 114 prevede îngheţarea sporurilor la nivelul decembrie 2018. (…)Este vorba de egalizarea unor venituri, pentru că toată lumea s-a plâns că în sănătate sunt discrepanţe foarte mari. Noi spunem că încet, încet vom ajunge la echilibrarea acestor venituri.
La rândul său, preşedintele Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară’ din România, Viorel Rotilă, a spus că în acest moment în cadrul discuţiilor dintre minister şi sindicate se încearcă identificarea problemelor:
Am început o negociere pentru a rezolva problemele, suntem în faza în care încercăm să stabilim împreună care sunt problemele şi să ajungem să recunoaştem. Există o serie de probleme şi veştile proaste, din nefericire, nu se limitează la cele la care credeam noi, după cum constatăm. De exemplu, tariful orar pentru gărzile suplimentare ale medicilor va rămâne cel din 2018, în condiţiile în care noi speram să treacă la raportarea din baza actuală, a spus Rotilă.
El a adăugat că sporurile de tură pentru toate categoriile nu se raportează la noul salariu de bază, nici sporurile pentru zilele de sâmbătă şi duminică.
El a precizat că Federaţia Solidaritatea a strâns semnături pentru un protest public şi a afirmat că, atâta timp cât se poartă negocieri, nu declanşează procedura de strângere a semnăturilor pentru o grevă.
Există o ameninţare (n.r. – a posibilităţii de a strânge semnături pentru grevă) şi încercăm să anulăm această stare de tensiune şi să găsim soluţii, a spus Rotilă.
O nouă rundă de negocieri va avea loc săptămâna viitoare.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Federațiile “Solidaritatea Sanitară” și SANITAS vor prezenta ministrului Sănătății, Sorina Pintea, marți după amiază, 8 ianuarie, nemulțumirile salariatilor în privința Ordonanței de Urgență care prevede înghețarea sporurilor. Documentul a fost aprobat de Guvern la finalul anului trecut.
Membrii de sindicat vor modificarea ordonanței astfel încât sporurile să se aplice la nivelul salariului actual.
Vicepreședintele Federației Solidaritatea, Gabriel Predica, atrage atenția că prin aplicarea acesteia, veniturile personalului din sistemul sanitar scad.
Sunt două categorii mari de probleme: prima categorie se referă la salariații cărora salariile de bază le-au crescut de la 1 ianuarie 2019 (infirmiere, biologi, personal ne-medical TESA) – aceste categorii de personal, deși au beneficiat de creșterea salariilor de bază nu beneficiază de acordarea sporurilor pentru condiții de muncă și pentru zile nelucrătoare, la salariul de bază actual.
A doua categortie de probleme, care vizează întregul personal, se referă la sporul de tură și sporul pentru zile nelucrătoare, în cazul salariaților care efectuează ture, în special asistente medicale, infirmiere și alte categorii, respectiv, în cazul medicilor, la sporul pentru gărzile suplimentare. Întregul personal beneficiază, din păcate, de aplicarea procentelor pentru aceste tipuri de sporuri la nivelul lunii ianuarie 2018. (Gabriel Predica, vicepreședintele Federației Solidaritatea)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.