Asaltul pungilor de plastic
Articol editat de Andrei Cretoiu, 9 ianuarie 2019, 14:15
Deși pungile subțiri de plastic sunt interzise de la 1 ianuarie, ele continuă să fie folosite de către comercianți. Deocamdată, in județul Cluj, instituțiile abilitate nu au derulat controale în acest sens.
Purtătorul de cuvânt al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Lucian Rusu:
Cele care sunt conforme biodegradabile vor merge în continuare. Dar pentru asta operatorii economici trebuie să prezinte documente din care să rezulte că aceste produse sunt conforme. Sancţiunea se dă la comerciant în situaţia în care cel care le-a pus pe piaţă este pe raza judeţului Cluj, atunci se extinde controlul. În caz contrar se redirecţionează la Comisariatul Judeţean pe raza căruia îşi are operatorul economic sediul social. Noi nu putem sancţiona decât operatorii economici care au puncte de lucru sau sedii sociale în judeţul Cluj.
Practic aceste pungi nu ar mai fi trebuit să fie în activitatea de producţie începând cu 1 iulie 2018, sau importate după 1 iulie 2018. Ei aveau acest termen de 6 luni de zile, până în 31 decembrie 2018, perioadă în care să-şi epuizeze stocurile. În cazul în care nu şi le-au epuizat nu au decât să le retragă de la comercializare. (Lucian Rusu, purtătorul de cuvânt al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor)
Directorul asociației ecologiste Floare de Colț. Körösfőly Sándor, atrage atenția că nici pungile prezentate ca biodegradabile nu sunt, toate, ecologice:
Există plastic biodegradabil care pus în lada de compost ajunge compost, dar este foarte rar şi foarte scump. Mai este un plastic care este din amidon, care în timp foarte îndelungat se descompune iar în prima perioadă se comportă ca orice alt plastic (deci impactul vizual rămâne acelaşi). Nu se descompune decât foarte greu în compost obişnuit. Dacă în gospodărie îl pui în lada de compost acolo îl vei găsi şi la anul, nu se descompune ca un material biodegradabil. Trebuie să fim foarte atenţi la ce cumpărăm: chiar dacă sunt etichetate, trebuie să citim cu mare atenţie ce înseamnă biodegradabil sau din produse naturale, cum este promovat produsul respectiv. (Körösfőly Sándor, directorul asociației ecologiste Floare de Colț)
Amenzile pentru folosirea în comerț a pungilor interzise sunt cuprinse între 30.000-50.000 de lei.
Ovidiu Moldovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.