Radio Cluj…la modă: Tendințele în moda primăvară/vară 2019
Dacă data trecută am schițat doar câteva din direcțiile generale ale modei de primăvară vară 2019, astăzi mi-ar plăcea să vă introduc puțin în culisele modului cum aceste tendințe sunt lansate.
Articol editat de cristina.rusu, 10 ianuarie 2019, 06:00 / actualizat: 10 ianuarie 2019, 8:09
Nu este deloc întâmplător că este preferată o anume culoare pentru sezon, dar veți vedea pe parcurs cum și de ce se ajunge aici.
Cuvintele cheie, sau mai bine zis conceptele cheie pentru acest an sunt: pauză, retragere, claritate, inerent, reflectare, și toate ne vorbesc despre direcția în care umanitatea își dorește să meargă în epoca actuală.
Este vorba despre preferința netă pentru tot ce este natural, pentru ceea ce vine dintr-un fel de autoresponsabilizare față de mediul înconjurător, față de propria persoană și față de comunitate care merge mână în mână cu un interes accentuat pentru calitate- aici vă puteți gândi, bineînțeles la calitatea vieții, dar și la calitatea obiectelor ce ne înconjoară, între care hainele sunt importante.
Vă puteți imagina ușor, că bagajul nostru cu haine ar trebui să conțină dincolo de concret și aceste concepte identificate printre consumatori, de către birourile de stil.
Având în minte toate aceste idei este destul de evident cum se prezintă texturile, tipul de fibre, produsele inspiraționale, sau paletele de culori ale celor două sezoane.
Preferința pentru tipul de fibre naturale, în evoluția lor firească, asupra căreia nu s-a intervenit tehnologic, crescute în soluri în care nu s-a intervenit chimic în nici un fel, texturile inspirate din mediul înconjurător- roci, apă, pământ, iarbă, lemn- produse, atât haine cât și cele din ambient cu forme simple, curate, esențializate, unde estetica nu uzurpă utilitatea, -culorile, evident, preferate cele naturale, de la gama deschisă cu alb, ecru, nisip, ocru-galben trecând prin nuanțe de verde și albastru, marouri roșiatice și brunuri.
Tot aici păstrăm în minte ca și concept pe cel al eternei feminității –sau, dacă vreți o poziție mai radicală- pe cel al feminismului, manifest, însă la nivelul inofensiv al purtării de veșminte în culori pastelate, fluide cu printuri și broderii încărcate de flori.
În contrast cu cele pomenite până acum, avem și conceptele care fac referire la tot ce înseamnă urbanul, artefactul- tot ceea ce este produs de om și tehnologie. Nici nu se putea altfel.
Aici păstrăm o gamă vie de culori, saturate, în unele cazuri chiar neon, grafisme, logo-uri, motive caligrafice-un fel de supă de litere și culoare care se va regăsi în printuri, broderii, pe nasturi și accesorii.
Linii ondulate și dungi în contraste multicolore dar totuși aflate în sintonie, dau seama despre o atitudine rebelă ce ar putea fi preferată în detrimentul minimalismului. Pentru asta aveți nevoie doar de mult curaj și de o bună cunoaștere a felului de a fi personal.
Dar mai multe detalii săptămâna viitoare. Să ne re-auzim sănătoși și nu uitați să vă puneți un fular în plus, chiar tricotat în casă, pentru vremea asta geroasă.
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.