Ascultă Radio România Cluj Live

11 ianuarie – Ziua Artei Fotografice în România

 

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 ianuarie 2019, 17:09 / actualizat: 8 ianuarie 2025, 17:03

Această dată reprezintă ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary, recunoscut ca primul fotograf al României.

Colegii noștri de la Radio Antena Sibiului au stat de vorbă cu Fred Nuss, precum și Rareș Helici, doi dintre fotografii de seamă ai orașului sibian.

Fotografia este una dintre artele care, fără îndoială, a schimbat lumea și modul în care o percepem. Chiar dacă sensul i-a fost alterat de obsesia pentru selfie-uri și fotografii cu mâncare, baza ei rămâne la fel de fascinantă. Termenul de „fotografie” provine din limba greacă şi tradus literalmente înseamnă „a picta cu lumină”. Guvernul României a hotărât în 2010 ca ziua de 11 ianuarie să fie recunoscută ca Ziua Artei Fotografice în România. Zi care marchează data naşterii lui Carol Popp de Szathmári, recunoscut ca primul artist fotograf al României. Acesta a imortalizat chipuri şi scene din Războiul Crimeii, devenind primul artist fotograf român şi primul fotoreporter de război din lume. În primăvara lui 1854, s-a deplasat pe malul Dunării, în preajma Olteniţei şi a Silistrei, unde se dădeau lupte, fotografiind fortificaţiile şi combatanţii. Adevărat pionier al fotografiei, a realizat o bogată colecţie de chipuri militare. La Cabinetul de stampe al Academiei Române se păstrează mai multe clişee pe sticlă şi fotografii cu ofiţeri superiori din toate armele şi din toate taberele.

Și în Sibiu au existat de-a lungul timpului numeroși fotografi talentați. Fred Nuss și Rareș Helici sunt doar câteva nume ale artiștilor fotografi sibieni. Rareș Helici a creat în urmă cu doi ani de zile un proiect îndrăzneț numit „1.000 de portrete”. Peste 2.000 de sibieni și turiști, de la bebeluși până la persoane trecute de a doua tinerețe au fost surprinși de aparatul lui Rareș Helici. Despre ideea acestui proiect, dar și ce sfaturi ar avea pentru persoanele novice în artele fotografiei aflăm în continuare, de la acesta:

Mi-a venit această idee de a face un proiect pentru comunitate prin care să implic mulți oameni, fiind un fan al fotografiilor alb-negru așa am vrut să fie și proiectul și am decis să fac 1.000 de portrete alb-negru. Nu am stat prea mult să mă gândesc ce vreau să fac, scopuri sau obiective. L-am mai schimbat puțin pe parcurs. Persoanelor care se află la debutul în arta fotografiei aș vrea să le transmit în primul rând să pună mâna pe aparat și să încerce, să experimenteze. Când ești la început nimic nu este greșit, deoarece atunci înveți. Nu trebuie să fii profesionist din prima zi în care ai pus mâna pe aparat. Dar făcând din ce în ce mai multe poze ți se va deschide și orizonturile, viziunea și vei vedea altfel fotografiile, îți vin tot felul de idei. (Rareș Helici)

Fotograful sibian, Fred Nuss este o legendă vie a Sibiului. Acesta este recunoscut, datorită dragostei cu care apasă, la momentul potrivit, click-ul aparatului său. Fotograful-artist a obținut timp de mulți ani la rând titlul de artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică. Fred Nuss a devenit în timp un ”cronicar al locului” în care trăiește. Realitatea decupată prin fotografiile sale este tot timpul mult mai frumoasă. În continuare, Fred Nuss:

Am peste 65 de ani de fotografie pură, adică de când am început să fotografiez. Dar ca fotograf de presă am împlinit în acest an 55 de ani. Sunt din câte știu singurul reporter cu atâția ani de presă în spate și încă în lucru. Mă simt onorat și bucuros că am supraviețuit unui sistem de fotografie pe bază de filme, adică pelicule fotosensibile, dar dintr-o dată au apărut aparatele digitale. Eu aș lucra în continuare pe filme dar nu mai găsesc. Fotografia este un gen care trebuie învățat. Nu facem doar poze de dragul amintirilor, ci facem și poze cu un grad de cultură încorporat. (Fred Nuss)

Cât de pasionați sunt tineri din ziua de astăzi de fotografie, dar și ce surprind în pozele realizate am aflat de la o parte dintre aceștia.

Nu prea îmi place să fac poze, dar atunci când fac îmi place să surprind familia, prietenii și emoțiile acelei zile când fac poza.

Sunt pentru prima dată în Sibiu, dar îmi place arhitectura acestui oraș și din acest motiv am făcut mai multe poze cu aceasta. Fac poze ca să rămân cu amintirile. Da, sunt puțin pasionată de fotografie, este un hobby al meu.

De-a lungul timpului în pozele pe care le-am făcut am încercat să surprind diferite clădiri, peisaje, pe care le-am distribuit pe Facebook prietenilor mei.

Îmi place să mă uit la pozele făcute de alții și îi admir pentru munca depusă, dar nu pot să zic și despre mine că aș avea un ochiu bun de a face poze exemplare.

Vedere de la fereastra din Le Gras a fost prima fotografie, realizată în anul 1826 de către Nicephore Niepce. Imaginea surprinde câteva clădiri ale unor ferme din Franța.

 

Laura Nițu – Antena Sibiului

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Ascultă Radio Antena Sibiului online AICI.

Laptele de cocos – elixir tropical pentru sănătate şi frumuseţe
Diverse miercuri, 9 aprilie 2025, 12:00

Laptele de cocos – elixir tropical pentru sănătate şi frumuseţe

Laptele de cocos este de multă vreme apreciat în ţările tropicale pentru gustul şi proprietăţile sale nutritive. Astăzi, popularitatea sa...

Laptele de cocos – elixir tropical pentru sănătate şi frumuseţe
Madonna și Elton John au „îngropat securea războiului”
Diverse miercuri, 9 aprilie 2025, 09:30

Madonna și Elton John au „îngropat securea războiului”

În 2004, cântăreţul britanic a criticat-o vehement pe vedeta pop americană în timpul ceremoniei Q Awards.   Cântăreţul-compozitor a...

Madonna și Elton John au „îngropat securea războiului”
Un diamanat albastru foarte rar, expus la Abu Dhabi înainte să fie scos la licitaţie
Diverse miercuri, 9 aprilie 2025, 00:00

Un diamanat albastru foarte rar, expus la Abu Dhabi înainte să fie scos la licitaţie

Un diamant albastru de 10,03 carate, a cărui valoare a fost estimată la 20 de milioane de dolari, a fost expus marţi, 8 aprilie, în avanpremieră...

Un diamanat albastru foarte rar, expus la Abu Dhabi înainte să fie scos la licitaţie
16 motive să nu ignori obezitatea
Diverse marți, 8 aprilie 2025, 12:00

16 motive să nu ignori obezitatea

Oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit că obezitatea, în special obezitatea accentuată, este strâns asociată cu...

16 motive să nu ignori obezitatea
Diverse marți, 8 aprilie 2025, 11:51

Căsătoria, factor favorizant al demenţei?

Demenţa este o afecţiune care atrage tot mai mult atenţia mediului ştiinţific şi medical. În timp ce unii cercetători se concentrează pe...

Căsătoria, factor favorizant al demenţei?
Diverse luni, 7 aprilie 2025, 18:00

Această descoperire poate ajuta milioane de oameni care suferă de rău de mișcare!

Oamenii de știință japonezi de la Universitatea Nagoya au dezvoltat o metodă inovatoare de a combate răul de mișcare folosind unde sonore....

Această descoperire poate ajuta milioane de oameni care suferă de rău de mișcare!
Diverse luni, 7 aprilie 2025, 12:00

O oră petrecută, în pat, pe telefon crește riscul de insomnie cu 59%

Este deja cunoscut faptul că expunerea la ecrane înainte de somn nu este benefică, deşi unii dintre noi preferă să adoarmă cu televizorul...

O oră petrecută, în pat, pe telefon crește riscul de insomnie cu 59%
Diverse duminică, 6 aprilie 2025, 12:00

Consumul unor alimente sănătoase pe stomacul gol poate face mai mult rău decât bine

Consumul alimentelor potrivite este esenţial pentru menţinerea unei bune stări de sănătate.   Deşi este tentant să alegem rapid orice...

Consumul unor alimente sănătoase pe stomacul gol poate face mai mult rău decât bine