Ascultă Radio România Cluj Live

Astăzi este Ziua Internaţională a răţuştelor de cauciuc!

Astăzi este Ziua Internaţională a răţuştelor de cauciuc!

Articol editat de cristina.rusu, 13 ianuarie 2019, 06:00 / actualizat: 14 ianuarie 2019, 13:13

În 1992, în cursul unei furtuni năprasnice, s-a răsturnat un vapor care avea o marfă curioasă: peste 29.000 de jucării din vinil.

Printre acestea s-au aflat mii şi mii de răţuşte pentru baie. Săltând vesele pe valuri, micile jucării galbene au avut nevoie de luni sau chiar ani pentru a ajunge la ţărm în locaţii îndepărtate precum Hawaii, Maine sau Seattle. Între timp le-au oferit informaţii preţioase oceanografilor despre valuri, curenţi şi schimbarea pe care o suferă aceştia în diferite anotimpuri.

Încă odată umila răţuşcă de cauciuc a depăşit în acest fel orice fel de aşteptări.

Pe lângă şampon, perie de dinţi şi prosop, ceea ce nu poate lipsi dintr-o baie (mai ales una ocupată de un copil) este răţuşca de cauciuc. Este o jucărie acvatică de culoare galben aprins care adesea chiţăie, poate stropi şi se poate mişca în deplină siguranţă.

Răţuştele au apărut la jumătatea secolului al XIX-lea, odată cu dezvoltarea industriei cauciucului.

Pe atunci, pentru multe familii baia era un eveniment săptămânal, ce avea loc duminica, înainte de a merge la biserică. Copiii erau foarte greu convinşi să intre în apa nu prea limpede, părinţii le dădeau aşadar celor mici răţuşte de cauciuc alături de care să se scufunde.

Trebuie spus că primele astfel de jucării nu pluteau pe apă, ci erau construite să fie solide, în cazul în care copilul decidea să le ronţăie un pic.

Prima răţuşcă patentată în mod oficial îi aparţine lui Landon Smart Lawrence. Jucăria lui avea incluse greutăţi, astfel încât în momentul în care raţa era răsturnată, ea revenea în mod automat la poziţia iniţială.

În 1933, un producător de obiecte din latex a obţinut licenţa pentru a produce o serie de jucării plutitoare pentru baie care să aibă forma unor personaje Disney. Cele mai populare s-au dovedit cele în forma răţoiului Donald. Totuşi, fabricanţilor de jucării ieftine nu le-a plăcut să depindă de limitările şi costurile impuse de licenţă.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial cauciucul era o resursă greu de găsit, redirecţionată spre industria de armament. Micile obiecte galbene au început să fie produse aşadar din plastic şi în mod special vinil.

Un sculptor, pe nume Peter Ganine, este considerat părintele modelului de răţuşcă pe care îl ştim astăzi, care şi-a şi patentat design-ul în 1949. Se crede că a vândut în total cam 50 de milioane de răţuşte în decurs de 15 ani. În anii ’60 jucăriile din vinil erau deja libere de orice restricţii de licenţă şi s-au impus în milioane de băi.

Erau ieftine şi ofereau o consolare tuturor copiilor care se temeau de apă. Orice hidrofobie era anulată de raţa galben aprins, care nu părea să aibă vreo grijă pe lume.

În 1970, răţuştele din cauciuc au avut parte de cea mai mare publicitate din istoria lor. În primul sezon al serialului Sesame Street, unul din personaje, Ernie, a cântat o odă dedicată companionului său de baie. Versurile sunau cam aşa:

„Răţuşcă de cauciuc, eşti grozavă,
Tu faci ca baia să fie distractivă.
Răţuşcă de cauciuc, ţin aşa de mult la tine,
Răţuşcă de cauciuc, bucuria bucuriilor!
Când te strâng, tu faci zgomot,
Răţuşcă dragă, tu-mi eşti cel mai bun prieten.”

Cântecul a fost vândut în peste un milion de copii şi a fost inclus pe toate compilaţiile cu piese din Sesame Street. Imaginile cu Ernie şi răţuşca lui au apărut pe tricouri, caiete şi cărţi de poveşti.

În Marea Britanie vânzarea de răţuşte a luat un nou avânt în 2001. Motivul a fost un articol publicat de tabloidul britanic The Sun, care a afirmat că regina Elisabeta a II-a are în baie o răţuşcă de cauciuc cu coroană.

În ultimele decenii răţuştele au suferit câteva modificări. Unele au fost create în aşa fel încât să semene cu celebrităţi, altele au fost aduse la proporţii uriaşe pentru a oferi un spectacol acvatic cu ocazia unor festivaluri.

Şi cu toate că există astăzi chiar şi o versiune bluetooth, vândută la un preţ de 100 de dolari, varianta ieftină, galben aprins, din cauciuc simplu, a fost inclusă în Galeria Jucăriilor Celebre, în 2013.

Sursă: Mentalfloss

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cum compensăm lipsa soarelui în lunile de iarnă
Diverse joi, 21 noiembrie 2024, 12:00

Cum compensăm lipsa soarelui în lunile de iarnă

Contrar opiniei general acceptate, nu este întotdeauna necesară completarea artificială a deficienţei de vitamina D, odată cu răcirea vremii....

Cum compensăm lipsa soarelui în lunile de iarnă
Cartea adusă mai aproape de oameni
Diverse joi, 21 noiembrie 2024, 00:00

Cartea adusă mai aproape de oameni

În Lituania, s-a decis aducerea depozitelor de cărţi ale bibliotecilor publice mai aproape de oameni și livrarea comenzilor online mai des la...

Cartea adusă mai aproape de oameni
Cutremur în Casa Regală norvegiană!
Diverse miercuri, 20 noiembrie 2024, 12:01

Cutremur în Casa Regală norvegiană!

Poliția norvegiană a anunțat, marți, 19 noiembrie, arestarea fiului prințesei moștenitoare Mette-Marit a Norvegiei, sub acuzația de viol....

Cutremur în Casa Regală norvegiană!
S-a găsit o legătură între autism și poluarea atmosferică
Diverse miercuri, 20 noiembrie 2024, 12:00

S-a găsit o legătură între autism și poluarea atmosferică

Există o legătură între autism și poluarea atmosferică: expunerea la substanțe, precum particulele fine și oxizii de azot, poate avea un...

S-a găsit o legătură între autism și poluarea atmosferică
Diverse miercuri, 20 noiembrie 2024, 00:00

Elton John lansează un nou single | VIDEO

Elton John și Brandi Carlile lansează noua lor piesă originală ‘Never Too Late”, o colaborare între doi prieteni de-o viață, o...

Elton John lansează un nou single | VIDEO
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 12:00

Alimente care scad tensiunea arterială

Pentru a evita hipertensiunea arterială, trebuie să consumăm alimente cu conţinut scăzut de sare. Nutriţioniştii avertizează că această...

Alimente care scad tensiunea arterială
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 00:00

Incredibila poveste a lui Andrei

Andrei, un român în vârstă de 36 de ani, care deține o pescărie renumită în Roma, capitala Italiei, a ajuns în atenția presei locale după...

Incredibila poveste a lui Andrei
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 12:00

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece

În lunile reci, pielea noastră este expusă provocărilor, din cauza temperaturilor scăzute, vântului şi aerului uscat. Pentru a păstra pielea...

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece