Noul Model al Polului Magnetic al Pământului
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 ianuarie 2019, 06:00 / actualizat: 15 ianuarie 2019, 8:10
Polul magnetic al Pământului îşi schimbă poziţia mai rapid decât a fost estimat, susţin cercetătorii. Oamenii de ştiinţă din Statele Unite intenţionează să publice pe 15 ianuarie noul Model al Polului Magnetic, motivul principal fiind fluctuaţiile din ce în ce mai accentuate în câmpul magnetic al Pământului.
Deşi polul nord magnetic, spre deosebire de polul nord geografic, este în mişcare continuă, câmpul magnetic se modifică cu o viteză din ce în ce mai mare faţă de cea estimată de cercetători, relevă un raport publicat în această săptămână în revista ştiinţifică „Nature”. Modelul Polului Magnetic este actualizat la fiecare cinci ani, ultima actualizare având loc în 2015. Cu toate acestea, în 2016 a avut loc o accelerare temporară a unei porţiuni a câmpului magnetic care trece pe sub America de Sud şi prin estul Oceanului Pacific. În 2018, cercetătorii de la Administraţia naţională oceanică şi atmosferică din SUA şi de la Institutul de Geofizică din Marea Britanie au realizat că este nevoie de actualizarea modelului, poentru că „a devenit atât de inexact încât este posibil să depăşească limita acceptabilă pentru erorile de navigaţie”, după cum scrie „Nature”.
Din cauza suspendării parţiale a activităţii guvernului SUA, cercetătorii nu au putut să publice modelul magnetic actualizat, amânând publicarea pentru 30 ianuarie. Să sperăm că guvernul SUA îşi va relua activitatea până atunci, subliniază Deutsche Welle.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.