Prima sămânţă a încolţit pe Lună
Articol editat de Andrei Cretoiu, 15 ianuarie 2019, 12:39
Cercetători chinezi au obţinut încolţirea primei seminţe de bumbac pe Lună.
Este un succes al unuia dintre experimentele sondei Chang’e 4, care a reuşit să aselenizeze pe faţa ascunsă a satelitului, stabilind o premieră în istoria explorării spaţiale.
Potrivit echipei de cercetători de la Universitatea din Chongqing (sud-estul Chinei), este vorba de succesul primului mini-experiment de biosferă realizat pe Lună.
Sonda, care în 3 ianuarie s-a aşezat pe faţa ascunsă a Lunii pentru prima dată în istorie, a dus la bordul său seminţe de bumbac, rapiţă, cartof şi gâscariţă, mostre de drojdie şi ouă de musculiţă de oţet, pentru a crea o minibiosferă simplă.
Imaginile trimise de Chang’e 4 au prezentat astăzi încolţirea unei seminţe de bumbac, singura care a germinat până acum.
Cultivarea sa nu este însă simplă: temperaturile de pe suprafaţa solului lunar pot depăşi 100 de grade Celsius ziua şi coborî la minus 100 de grade noaptea, în condiţiile unei radiaţii solare mai mari şi unei gravitaţii mai mici decât cea a Terrei.
Cercetătorul responsabil cu experimentul plantelor pe Lună, a subliniat că echipa sa a proiectat un recipient care ar menţine o temperatură cuprinsă între 1 şi 30 de grade şi permite intrarea luminii naturale şi alimentarea plantelor cu apă şi nutrienţi.
Acest dispozitiv este un cilindru de aluminiu de 18 centimetri înălţime, cu un diametru de 16 centimetri, cântărind 3 kilograme şi având un cost de peste 10 milioane de yuani (1,47 milioane de dolari, 1,29 milioane de euro).
Foto: Yahoo News/Spain s News
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.