Sibienii au celebrat 169 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 ianuarie 2019, 16:09
Ziua Culturii Naţionale şi a celor 169 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu a fost celebrată în număr mare la statuia poetului, din parcul SubArini din Sibiu.
Festivităţile dedicate lui Mihai Eminescu au început cu intonarea imnului şi o rugăciune ridicată către Ceruri pentru multregretatul poet şi gazetar. La celebrarea Zilei Culturii Naţionale şi a lui Eminescu totodată, a luat parte şi Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu. Ghiţă Bârsan, comandantul garnizoanei, a transmis câteva cuvinte în legătură cu acest eveniment:
Este o zi importantă nu doar pentru Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu sau pentru comunitatea sibiană, este o zi importantă pentru toți românii. Faptul că ne adunăm aici al patrulea an consecutiv demonstrează că la Sibiu și școlile din Sibiu mai ales, vin la statuia lui Mihai Eminescu din Parcul Sub Arin pentru a ne reaminti despre Mihai Eminescu și ziua lui. Astăzi încercăm să îi aducem un omagiu cât putem după atât timp. (Ghiță Bârsan)
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a fost reprezentată de prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Socio Umane, Ioana Creţu, care a vorbit despre calitatea de gazetar pe care Eminescu a avut-o şi despre care nu se vorbeşte atât de mult:
Eminescu a fost un jurnalist nu foarte comod pentru cei din vremea respectivă pentru că are multe articole vehemente împotriva dualismului austro-ungar. În virtutea acestuia populația românească era total asuprită și nedreptățită. Articole ca politica României de apropiere față de Imperiul Austro- Ungar sau politica guvernelor ungare, față de naționalități și față de români deranjau. Poate că mulți nu știu că în această vreme Mihai Eminescu studia și cursurile de drept la o universitate din Viena. Cu o bună armătură științifică atacă bazele constituționale ale dualismului austro-ungar, iar justiția ungară îi intentează lui Eminescu un proces. Câți jurnaliști din ziua de astăzi merg atât de departe?! (Ioana Crețu)
Omagierea marelui poet a continuat mai apoi cu un recital al câtorva dintre poemele emblematice ale lui Eminescu.
„Atât de dulce
Atât de dulce eşti, nebuno,
Că le eşti dragă tuturor,
Cunosc femei ce după ochii
Şi după zâmbetul tău mor.
Femei frumoase şi copile
Te-ar îndrăgi, te-ar săruta.
Tu ai iubirea tuturora –
Şi numai eu iubirea ta.
Un farmec blând de fericire
Tu răspândeşti oriunde-i sta –”
„De ce nu-mi vii
Vezi, rindunelele se duc,
Se scutur frunzele de nuc,
S-aseaza bruma peste vii –
De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii ?”
„ Pe aceeaşi ulicioară…
Pe aceeaşi ulicioară
Bate luna în fereşti,
Numai tu de după gratii
Vecinic nu te mai iveşti!
Şi aceiaşi pomi în floare
Crengi întind peste zaplaz,
Numai zilele trecute
Nu le fac să fie azi.”
În fiecare an, pe 15 ianuarie, oamenii se adună cu mic cu mare la statuia lui Mihai Eminescu, pentru a-l comemora prin activităţi culturale.
Laura Nițu
Ascultă Radio Antena Sibiului online AICI.