Descoperitorul ADN-ului a rămas fără titlurile onorifice, din cauza convingerilor rasiste
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 ianuarie 2019, 06:00 / actualizat: 16 ianuarie 2019, 7:57
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 ianuarie 2019, 06:00 / actualizat: 16 ianuarie 2019, 7:57
James Watson, savantul a cărui muncă de pionierat în domeniul ADN-ului i-a adus Premiul Nobel, a rămas fără titlurile sale onorifice, după ce a repetat că el crede că persoanele de culoare le sunt inferioare din punct de vedere intelectual caucazienilor.
Marilyn Simons, preşedinta Laboratorului Cold Spring Harbor, care a fost condus de dr Watson între 1968 şi 1994, a spus că remarcile lui nu sunt susţinute de dovezi şi a condamnat „folosirea eronată a ştiinţei pentru a justifica prejudecăţile”. Laboratorul i-a revocat trei titluri onorifice, inclusiv cel de cancelar emerit. La 90 de ani, James Watson a făcut afirmaţiile cu caracter rasist într-un documentar despre viaţa lui, difuzat de un canal tv american. Dr Watson a împărţit Premiul Nobel pentru fiziologie şi medicină din 1962 pentru descoperirea faptului că ADN-ul este format dintr-o elegantă dublă elice. În urma colaborării lui cu Francis Crick de la Cambridge University, el a devenit unul din cei mai importanţi savanţi ai secolului XX. Dar cariera lui era de multă vreme umbrită de remarci nepotrivite. În 2007, dr Watson a spus că are o viziune „inerent sumbră despre perspectivele Africii” din cauză că „toate politicile noastre sociale sunt bazate pe faptul că inteligenţa lor este aceeaşi cu a noastră, în vreme ce toate testele spun că nu este chiar aşa”. De-a lungul timpului, el a fost acuzat de antisemitism, homofobie şi sexism.
În 2014, el şi-a vândut medalia Nobel, sugerând că fusese ostracizat de o mare parte a comunităţii ştiinţifice. Dar Rufus Watson, unul din fiii cercetătorului, spune că tatăl lui, care se află într-un cămin în urma unui accident de maşină, este foarte puţin conştient de lumea care îl înconjoară şi că nu este nici bigot, nici nu face discriminări ci „are doar o foarte îngustă interpretare a destinului genetic”.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.