[FOTO/VIDEO] Primul Concert de Basm în Cluj-Napoca
Articol editat de Carmen Sas, 17 ianuarie 2019, 13:34 / actualizat: 21 ianuarie 2019, 11:47
În noi vibrează toate melodiile care au fost create de la începutul lumii. Fie că facem muzică sau doar o ascultăm, împărtășim același mister. Acest mister și starea de mirare ce o trezește în noi sunt sursele de inspirație pentru fiecare Concert de Basm – un concept de concert cinematic care îi aparţine muzicianului și artistului vizual Daniel Dorobanţu.
Duminică, 20 ianuarie, de la ora 20,00, în Urania Palace (Strada Horea nr. 4), Daniel Dorobanțu va susține primul Concert de Basm în Cluj-Napoca, aducând în fața publicului o producție unică, un show muzical și cinematic complet.
Acesta este al 11-lea eveniment din seria Concertelor de Basm începută în 2014 și va cuprinde secvențe din cele mai recente producții, inclusiv din lucrarea video lansată zilele acestea, „O Vreme Înaltă„. (Organizator: ACT Negura. Pentru detalii suplimentare, publicul este invitat să urmărească pagina evenimentului)
Ce sunt Concertele de Basm
Concertele de Basm prezintă o muzică lucrată în liniștie, translucidă și încântătoare, care explorează “metamorfoza pelerinului pe măsura ascensiunii, când fiecare batere din aripi face să crească zece aripi noi” – după cum scrie Vasile Lovinescu.
Fluide de la un capăt la altul, Concertele de Basm ale lui Daniel Dorobanțu oferă o muzică imersivă și învăluitoare, emoţională și totodată detașată. O călătorie atemporală între lumi, în deplină siguranţă, care duce mereu spre înalt.
Daniel Dorobanţu sondează dedesubturi neexplorate și aduce la suprafaţă poveștile sonore care circulă de când lumea între oameni și prin oameni. Iar vizual, Concertele de basm îmbină elemente arhaice, primordiale, de mitologie și folclor românesc cu cele mai recente tehnici de producţie și prezentare audio-vizuală.
Cufundat în muzică, publicul trăiște o stare de liniște interioară, de netulburare, de bucurie.
Cine este Daniel Dorobanțu, muzician & artist vizual
De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanţu a produs 12 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalaţii, spectacole live și experimente multimedia. Arta lui este o mărturie a unei viziuni dense despre explorare și căutare în sfera nedefinitului. Îl motivează un interes de lungă durată și o cercetare continuă asupra naturii inspirației însăși și asupra aspectelor contemplative și meditative ale procesului artistic.
Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român și Centrul Ars Electronica din Linz și menționate în The New York Times și The Guardian. Este considerat un pionier al muzicii ambient în România.
În 1995, Daniel Dorobanţu a fondat Thy Veils ca proiect individual de studio. 13 ani mai târziu, Daniel a abandonat compoziția în favoarea improvizației și a transformat Thy Veils într-un ansamblu de artă sincretică.
Începând cu anul 2008, i se alătură 8 artiști și au loc primele apariții publice, în diferite formule de componență, iar în câțiva ani, Thy Veils a devenit un nume rezonant pentru stilurile ambient, neoclasic şi world-fusion, atât în contextul artistic românesc dar și internațional. E singura trupă din România invitată la Festivalul Sziget timp de trei ani consecutiv: 2014 – 2016. Tematica Thy Veils gravitează ideatic în jurul introspecției, a stărilor contemplative şi extatice, părți ale unui itinerariu spiritual susținut de tendința expandării propriilor limite. Concertele Thy Veils sunt spectacole-eveniment, audio- vizuale, imersive.
În 2010, lucrarea de artă digitală realizată de Daniel Dorobanțu și Michaela Konrad, Memories of Now, a intrat în colecția Muzeului Ars Electronica din Linz, cel mai important centru de expunere a artei electronice din lume, Daniel Dorobanțu fiind astfel primul artist român a cărui lucrare intră în această colecție.
Tot în 2010, semnează muzica pentru spectacolul de dans contemporan al balerinei Yin Yue (Shanghai, New York), colaborare semnalată elogios în The New York Times. Și tot în aceeași perioadă a fost nominalizat de The Guardian „printre cei mai buni artişti reprezentanţi ai noilor curente muzicale europene” și “pentru cea mai bună muzică a lunii noiembrie 2010 pe mapamond”.
În 2012, realizează instalația video publică Danube Connection: Story & Glory, parte dintr-un amplu proiect transnațional derulat de Institutul Cultural Român împreună cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în Viena, Bratislava și Budapesta.
Între proiectele principale ale artistului se numără cine-concertele din “seria de basm”. Elemente arhaice, primordiale, de mitologie și folclor românesc sunt aduse în modernitate prin cele mai actuale tehnici de producție și prezentare audio-vizuală. Un astfel de Concert de basm a susținut Daniel Dorobanțu pe 18 octombrie 2015, performând timp de 8 ore fără oprire, în biserica romano-catolică Elisabetin din Timișoara.
Proiecțiile de artă video semnate de Daniel Dorobanțu nu doar însoțesc muzica. Sunt parte egală din spectacol. Sau spectacol în sine. Un mediu muzical-vizual feeric, care facilitează transportarea audienței în alte lumi