Radio Cluj…la modă: Siluetă, linii de croi, influențe urbane
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 ianuarie 2019, 06:00 / actualizat: 17 ianuarie 2019, 8:43
Ne revedem astăzi pentru a mai depăna puțin povestea tendințelor în moda primăverii și a verii anului acesta.
Dacă data trecută am stabilit ideile generale și conceptele abstracte, oarecum, care conduc la anumite alegeri vestimentare, de care poate nici nu suntem sută la sută conștienți, astăzi vă voi plimba într-un sector mult mai concret și mai ușor digerabil.
Designerul cînd se pune pe treabă, una dintre primele chestiuni de care trebuie să se ocupe este cea a siluetei. Silueta este schița generală a vestimentației. În modă există și se folosesc mai multe tipuri de siluete- asta nu știu dacă v- am mai dezvăluit-o pînă acum- există silueta în A, O, I, T, Y, X, V precum și combinații între ele. Dacă vă imaginați fiecare literă pomenită, veți putea cu un exercițiu vizual relativ simplu să încadrați anume veșminte pe care le purtați sau le poartă alții în acești parametri. Acum să nu vă imaginați siletele acestea ca fiind bătute în cuie. Silueta în X, de pildă poate fi un mantou, o rochie sau două piese-fustă și bluză – care au marcajul evident în linia taliei, partea inferioară fiind evazată iar umeri ușor accentuați.
Anul acesta talia este exact la locul ei și chiar foarte subliniată în cele mai multe dintre cazuri. Pentru că liniile de croi sînt în general ample și fluide, atît la pantaloni, rochii și fuste, este necesar ca o anume parte anatomică să fie accentuată. Volumele sunt date de cute și pliuri, pliseuri, suprapuneri. Tot aici, vă re -amintesc stilul bike-sport, sau street- smoking, cu pantaloni scurți opriți deasupra genunchiului purtat cu sacouri tailored, de inspirație masculină- Chanel, Cavalli și Fendi.
Un alt tip de siluetă foarte văzut pe podiumurile de modă este cel în O cu accent mare pe curbura exterioară dată de mînecile voluminoase. Pentru exemplificare puteți vedea piesele din colecțiile Balmain, Gucci, Valentino, care în plus mai combină și o altă tehnică ce ne duce cu gîndul la tehnica origami – structurări ale suprafețelor textile care amintesc tipul de expresivitate plastică. japoneză.
Silueta în T cu umeri pronunțați și terminație mai ajustată este printre preferințele designerilor care ne aduc în atenție linia anilor 80. Acest tip de siluetă este cea care avantajează femeile cu bazin îngust, picioare lungi, care nu au o talie foarte marcată și care pot avea un bust mai generos. După cum vă puteți da seama și singuri, X-ul este potrivit celor cu silueta hour-glass, sau clepsidră, iar ca să arătați rezonabil cu niște mîneci pe silueta O trebuie să fiți inalte și suple.
Tocmai acesta este și motivul pentru care nu există doar o singură rețetă a fericirii, nici măcar în modă. Pentru că diversitatea noastră anatomică cere diferite tipuri de siluete, paleta opțiunilor este foarte largă.
La silueta în T puteți să urmăriți pe net colecțiile Celine, Isabel Marant, Louis Vuitton.
Pînă la proxima întîlnire vă rog să încercați să stabiliți în care dintre siluete ați încadra pantalonul cargo, un must have al verii 2019? Să ne revedem cu bine!
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.