21 ianuarie, Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor
Articol editat de Carmen Sas, 21 ianuarie 2019, 11:27 / actualizat: 22 ianuarie 2019, 10:27
Îmbrăţişările ne fac fericiţi, ne ajută să scăpăm de stres şi transmit un sentiment de afecţiune în mod direct, fără a mai fi nevoie de cuvinte. Sunt doar câteva dintre motivele pentru care în fiecare an, în data de 21 ianuarie, sărbătorim Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor!
Sărbătoarea a fost creată în 1987 de către reverendul Kevin Zaborney, ajungând în momentul de faţă să fie celebrată în zeci de ţări în jurul lumii. El a plasat evenimentul într-o perioadă în care fericirea Crăciunului a trecut, dar nu suntem încă aproape de Valentine’s Day. Reverendul era de părere că ideea lui pentru această sărbătoare nu va prinde, pentru că de multe ori oamenii au reţineri în a-şi arăta sentimentele în public. El a încercat totuşi această iniţiativă, al cărui succes e din ce în ce mai mare, chiar şi după mai bine de 20 de ani. Dacă dorim să onorăm această celebrare, iată 5 beneficii pe care ni le aduce o simplă îmbrăţişare:
- Îmbrăţişările ne fac fericiţi
Poate că nu se observă de la prima vedere, dar îmbrăţişările produc efecte pozitive din interior. Atunci când îmbrăţişăm pe cineva în creierul nostru creşte nivelul de oxitocină, ceea ce ne face să ne simţim mult mai apropiaţi de ceilalţi. Unele studii au arătat şi o creştere a nivelului de serotonină, ceea ce contribuie la amplificarea sentimentelor pozitive.
- Îmbrăţişarea scade stresul
Stresul şi sănătatea sunt interconectate: atunci când suntem stresaţi, sistemul nostru imunitar nu funcţionează cum trebuie şi devenim mai predispuşi la anumite boli. Din fericire, o îmbrăţişare scade tensiunea arterială şi nivelul unor hormoni care indică stresul.
- Îmbrăţişări pentru copii şi vârstnici
Îmbrăţişarea este benefică atât pentru cei mici, cât şi pentru cei foarte în vârstă. Copiii care sunt îmbrăţişaţi frecvent se dezvoltă mult mai echilibrat, în timp ce persoanele în vârstă au nevoie de îmbrăţişări pentru a face faţă sentimentelor de singurătate şi fragilitate.
- Îmbrăţişările facilitează comunicarea
Fie că e vorba de un eveniment pozitiv sau de exprimarea sentimentului de compasiune, cuvintele uneori pur şi simplu nu sunt de ajuns. Când nu găsiţi cuvintele potrivite, nimic nu e mai bun ca o îmbrăţişare pentru a transmite un mesaj.
- Îmbrăţişări pentru libertate
În unele culturi sau familii, îmbrăţişarea în public nu este ceva acceptabil din punct de vedere social. În acest context, o îmbrăţişare înseamnă părăsirea zonei de confort şi o mai mare deschidere către cei din jur.
Fie că e vorba de o altă fiinţă umană ori un animal de companie, îmbrăţişarea prezintă aşadar numeroase beneficii. Totuşi, ca să ne asigurăm că ambele părţi vor beneficia de aceste efecte pozitive, să nu uităm să cerem consimţământul persoanei pe care dorim să o îmbrăţişăm!
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.