Incluziv: Radioul online, un nou mijloc de incluziune
Articol editat de cristina.rusu, 22 ianuarie 2019, 11:26
Asociaţia Babylon Travel, în parteneriat cu Radio Cluj, a demarat un
nou proiect dedicat liceenilor cu dizabilităţi din Cluj-Napoca.
InRadio este un program de educaţie nonformală, cu participare din 5 ţări, prin care tinerii vor învăţa cum să realizeze emisiuni sau ştiri
şi cum să-şi creeze propriul lor post de radio online.
Preşedintele asociaţiei Babylon Travel, Gabriel Nagy, s-a aflat în studioul Radio Cluj, pentru a ne vorbi despre cum poate servi radioul online ca mijloc de incluziune socială:
Gabriel Nagy: InRadio este abrevierea de la Inclusive Internet Radio, un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus Plus Tineret.
Andrea Nagy: Ce activităţi va presupune şi cum se leagă acest program de incluziune?
Gabriel Nagy: Scopul principal este să folosim acest instrument destul de nou pe piaţă pentru condiţiile din România, anume online radio, ca pe un instrument pentru incluziunea socială a tinerilor cu dizabilităţi în general şi cu dizabilităţi de vedere în special.
Andrea Nagy: Proiectul presupune practic înfiinţarea unui post de radio online în cadrul Liceului pentru Deficienţi de Vedere din Cluj?
Gabriel Nagy: Exact. Acest post de radio va fi înfiinţat oficial în luna martie, când vom avea un schimb de tineri, o activitate principală a proiectului. Dar noi sperăm ca acest post de radio să-şi continue programul şi emisiunile şi după încheierea proiectului, care se va finaliza undeva spre sfârşitul lunii mai. Ne dorim ca după aceea să putem continua cu emisiuni săptămânale realizate de un grup de tineri pe care îi vom forma începând cu schimbul de tineri din martie.
Andrea Nagy: Am înţeles că InRadio presupune participanţi din din mai multe ţări.
Gabriel Nagy: Avem parteneri din Polonia, din Lituania, din Italia şi, bineînţeles, din România.
Andrea Nagy: De regulă proiectele asociaţiei Babylon Travel presupun dezvoltarea unor competenţe practice, care să-i ajute ulterior pe aceşti tineri să-şi găsească un loc pe piaţa muncii. Care sunt calităţile pe care le va dezvolta acest proiect?
Gabriel Nagy: Competenţele pe care tinerii le vor dezvolta în cadrul acestui proiect sunt legate de scrierea unui CV, pregătirea unui interviu pentru angajare; iar pe lângă aceştia, ne dorim să depindă şi competenţe legate de realizarea practică a programelor radio, programe care vor fi emise apoi online.
Andrea Nagy: Care sunt provocările cu care asociaţia se confruntă când este vorba de un proiect internaţional cu oameni proveniţi din medii diferite, din culturi diferite, unde mentalitatea faţă de dizabilitate este atât de diferită?
Gabriel Nagy: Avem nişte dificultăţi legate de selectarea participanţilor. Noi lucrăm cu grupuri mixte de participanţi, cu şi fără dizabilităţi. Iar participanţii cu dizabilităţi au tendinţa să se închidă într-un fel de zonă de confort, din care ies foarte greu. Astfel încât, deşi proiectele sunt internaţionale şi la prima vedere multă lume ar dori să participe, participanţii cu dizabilităţi sunt destul de greu de găsit.
O altă provocare pe care o întâlnim de multe ori este aceea legată de parteneri. Încercăm de fiecare dată să includem şi parteneri cu care nu am mai lucrat, dar pe care dorim să-i atragem în reţeaua noastră de parteneri internaţionali. Aceşti parteneri nu reuşesc să se adapteze la cerinţele noastre, astfel încât uneori avem dificultăţi de colaborare.
Andrea Nagy: Care va fi specificul programelor pe care le va emite InRadio?
Gabriel Nagy: Programele vor fi realizate şi implementate de un grup mixt de tineri cu şi fără dizabilităţi de vedere, provenind de la licee din Cluj. Sigur că vor fi anumite criterii de exigenţă şi de calitate pe care le vom aplica, dar ei vor fi liberi să-şi facă planul editorial după bunul lor plac. O parte din programe vor fi dedicate incluziunii, vor fi dedicate problematicii tinerilor cu dizabilităţi. Dar în ansamblu programele vor fi făcute cu şi pentru tineri.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.