Leul a atins un nou minim istoric în raport cu euro
Articol editat de Andrei Cretoiu, 22 ianuarie 2019, 14:57
Leul a atins un minim istoric în raport cu euro, ajungând la paritatea de 4.71 lei pentru un euro.
Conducerea Băncii Naţionale a României susţine că nu e vorba de o prăbuşire, ci de o depreciere temporară a leului.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu:
De fapt nu asistăm la o prăbuşire. E o pierdere din valoare redusă, undeva la 1% din valoarea leului, ceea ce pe pieţele mari se întâmplă de la o zi la alta. Nu suntem obişnuiţi în România să se întâmple lucrul acesta, dar ea este expresia unei situaţii de fond din economia românească. Odată avem o accentuare a creşterii importurilor.
A doua cauză vine din incertitudinile din domeniul fiscal: încă nu avem un buget, încă nu ştim cum se închide anul, nu ştim ce ne aşteaptă din perspectiva aceasta, care permite calcularea unui necesar de valută şi a unui necesar financiar pe care jucătorii mari din pieţe şi-l fac în momentul în care ştiu bugetul. În plus se adaugă incertitudinile fiscale venite din ordonanţa 114, care reaşează toate echilibrele atât pe pieţele valutare cât şi pe pieţele monetare, care sunt legate.
Ce poate să facă Banca Naţională în acest moment este să mai diminueze din excesele care pot apărea pe această piaţă. Vă asigurăm că suntem foarte atenţi la ceea ce se întâmplă şi încercăm să facem tot ce ţine de noi fără să aruncăm cu banii pe fereastră. (Dan Suciu)
Deprecierea leului în raport cu euro poate stimula exporturile româneşti, cu condiţia ca statul şi mediul privat să investească în economia internă, mai spune Dan Suciu.
Purtătorul de cuvânt al BNR recomandă adoptarea unor decizii economice responsabile pe termen lung. În acelaşi sens, consumatorii români ar trebui să se orienteze spre mărfurile autohtone de calitate, pentru a se diminua importurile.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.