Vârsta consumului de droguri a scăzut
Articol editat de Andrei Cretoiu, 23 ianuarie 2019, 17:16 / actualizat: 24 ianuarie 2019, 10:38
Vârsta de la care copiii încep să consume droguri a scăzut, în România, la 10-11 ani, atrag atenţia specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog și chiar mai devreme în cazul tutunului şi al alcoolului.
Potrivit datelor Agenţiei, cele mai folosite substanţe sunt inhalantele, cannabisul şi cele cu efecte psihoactive.
Medicii avertizează că un consum de droguri de la vârste fragede afectează dezvoltarea sistemului nervos central şi pe cea a întregului organism.
Dr. Bogdan Gheorghe:
Efectele care sunt produse ca urmare a acestui consum fac persoana să arate ca un zombie. Nu este vorba despre un nou tip este vorba de un nou comportament ca urmare a consumului acestei substanțe. În această stare de somnolență cu mișcări necontrolate ca urmare a schimbărilor care sunt făcute în laboratoare, a acestor substanțe etnobotanice. Sunt substanțe chimice produse în laborator și ca urmare a faptului că multe au fost supuse controlului dealerii acestor substanțe schimbă structura chimică, astfel încât să apară o substanță nouă care să imite efectele drogurilor tradiționale, pentru că de la asta s-a pornit, dar să nu mai fie supuse controlului. (Bogdan Gheorghe)
Specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog le atrag atenţia părinţilor să urmărească dacă intervin schimbări în comportamentul copiilor.
Medicul Bogdan Gheorghe, de la ANA, despre semnele care îi pot pune în gardă pe părinți indică faptul că un tânăr consumă droguri:
Aceste schimbări pot apărea și din punct de vedere al perioadei adolescentine dar eu pot să-mi pun o întrebare: pot atunci să mă uit dacă identific anumite echipamente folosite în consumul de droguri, dacă găsește foițe în cazul folosirii canabisului, dacă are anumite instrumente care sunt folosite în consumul injectabil, sunt semne care mă pot face să mă gândesc că într-adevăr există o problemă. Mulți părinți spun, copilul meu nu face așa ceva. Avem problema că nici părinții nu știu despre ce e vorba, nu au informații despre tipurile de droguri, despre efecte, despre modalitățile de consum și atunci nici ei nu știu cum să procedeze. (Bogdan Gheorghe)
Pentru a preveni consumul timpuriu de droguri, Agenţia Naţională Antidrog derulează în grădiniţe şi şcoli campanii de informare, într-un limbaj accessibil pentru copii şi adolescenţi.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.