Zlatna – ”Moții Țara de Piatră”
Articol editat de cristina.rusu, 23 ianuarie 2019, 11:43
Din inițiativa primarului din Zlatna, ing. Silviu Ponoran, în septembrie 2017 s-a constituit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Moții Țara de Piatră”. Ideea a fost ca aceasta să cuprindă toate localitățile din zona Munților Apuseni.
Într-o primă fază, Asociația a cuprins doar primării și localități din județul Alba, dar a venit și ziua de 18 ianuarie 2019, în care Asociația ”Moții Țara de Piatră” să se extindă și în celelalte județe moțești, respectiv Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara.
La reuniunea, din cocheta sală a hotelului ”Ranisstorum”(loc de campare), așa cum se numea în vechime tabăra militară a împăratului Traian de la Zlatna (104 – 106), au fost prezenți 60 de primari din cei 85, care reprezintă 746 de localități, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene din cele 5 județe moțești, dar și invitați de onoare precum: prof. univ. dr. Radu Rey – președintele Forumului Montan din România, prof. univ. dr. Corneliu Bucur – președintele Academiei Artelor Tradiționale din România, prof. univ. dr. Avram Fițiu – Universitatea de Științe Agricole și Medicina Veterinară din Cluj Napoca, Alexandru Cordoș – președintele Forumului Montan din România – Filiala Cluj, Geta Dulgheru – președintele Forumului Montan din România – Filiala Hunedoara.
Din cuvântul primarului orașului Zlatna, ing. Silviu Ponoran, membru în Comitetul Regiunilor Europei, am reținut că, la baza înființării Asociației ”Moții Țara de Piatră” a stat ideea de a dezvolta o zonă mai săracă din România, adică zona Munților Apuseni, pentru care Silviu Ponoran a căutat, și caută în continuare, să găsească o metodă de finanțare directă de la Ministerul de Finanțe sau din fonduri de la Banca Mondială și Uniunea Europeană.
În finalul reuniunii de la Zlatna a fost adoptată o Rezoluție în care se solicită Ministerului de Finanțe să cuprindă în buget 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani, conform Legii Muntelui din 2018.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.