Alimentele ecologice protejează împotriva cancerului
Articol editat de cristina.rusu, 24 ianuarie 2019, 15:40
Alimentele ecologice contribuie la reducerea riscului de cancer – este concluzia studiului efectuat recent de o echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul Naţional Francez pentru Cercetări Agricole (IRNA).
Studiul a implicat aproximativ 70.000 de persoane, monitorizate timp de un deceniu. Potrivit cercetătorilor, un consum regulat de alimente ecologice este asociat cu o reducere cu 25% a riscului de cancer, comparativ cu un consum ocazional.
Efectul cel mai spectaculos se referă la cancerul la sân la femei (o reducere de 34%) şi la limfom (o scădere de 76%), care include mai multe forme de cancer al sitemului limfatic.
O explicaţie plauzibilă pentru acest beneficiu este o prezenţă mică a reziduurilor de pesticide şi a altor produse chimice, care sunt des utilizate în agricultura convenţională.
Cercetătorii subliniază faptul că acest studiu este de tip observaţional şi că el nu face posibilă stabilirea unei relaţii formale cauză-efect, chiar dacă legătura pare probabilă.
Este posibil să fie implicaţi şi alţi factori, ca de exemplu faptul că cei care consumă alimente ecologice în cantităţi mari sunt mai atenţi la echilibrul şi varietatea dietei lor sau că ei adoptă un stil de viaţă mai sănătos.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.