Clujul va avea un centru integrat de transplant, construit din fonduri europene
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 29 ianuarie 2019, 13:47
La Cluj-Napoca va fi construit un centru integrat de transplant, pentru operațiile de rinichi, plămâni, inimă și ficat.
Amenajările vor fi realizate pe o parcelă de 15.000 de metri pătrați de pe strada Victor Babeș, aflată între Spitalul TBC și Clinica Medicală 1.
Terenul aparține Consiliului Județean Cluj care, în trecut, a intenționat să construiască aici un mall, dar, între timp, investiția a fost abandonată.
Președintele Alin Tișe a precizat că documentațiile tehnice pentru construcția Centrului integrat de transplant vor fi întocmite până în vara acestui an, după care vor fi înaintate cererile de finanțare pentru obținerea de fonduri europene.
România nu are un asemenea centru, în Europa sunt puține, și atunci, pentru că există posibilitatea să obținem bani europeni, împreună cu managerii de spitale, am convenit să realizăm acest centru integrat de transplant. În prima fază Institutul de urologie va fi mutat, pentru că există cele mai multe operații în materie de rinichi, iar pentru celelalte trei entități, respectiv transplantul de ficat, transplantul de plămâni și transplantul de inimă, vom muta parțial un număr de paturi din actualele instituții în acest centru de transplant, unde se vor realiza, în sistem centralizat, toate aceste operații. (Alin Tișe)
Centrul integrat de transplant va fi realizat pe o suprafață de 7.000 de metri pătrați și va avea maxim 300 de paturi.
Viitorul Centru integrat urmează să fie inclus în rețeaua Eurotransplant, moment în care va putea primi organe de la donatori aflați în moarte clinică din toată Europa, în funcție ce compatibilitatea pe care pacienții tratați aici o au cu donatorul.
Managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj, Vasile Mureșan, afirmă că, în paralel cu construcția Centrului integrat de transplant, trebuie făcută și specializarea chirurgilor care vor opera aici:
Va fi un câștig mare și pentru corpul medical. Vor beneficia și se vor forma profesional sute de medici. Pe lângă activitatea propriu-zisă de transplant, va fi și activitate de cercetare și de formare medicală continuă. Cred că este mai greu să formăm resursele umane, decât să construim acest centru. În perioada construcției va trebui să trimitem în afara României tinerii medici specialiști care să se formeze în aceste domenii, practic va fi un centru de excelență în chirurgie. (Vasile Mureșan)
Dacă Consiliul Județean Cluj va duce la bun sfârșit acest proiect, Centrul integrat de transplant va fi o instituție unică în România și printre puținele care funcționează, în acest moment, la nivel european.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.