[FOTO] Acordarea Drapelului de Luptă către Inspectoratul de Jandarmi, sub privirile încântate ale sibienilor
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 ianuarie 2019, 22:00 / actualizat: 30 ianuarie 2019, 12:34
Sibieni sau turiști, aflaţi întâmplător marți după-amiaza, 29 ianuarie, în Piața Mare a orașului, au avut ocazia de a lua parte la un eveniment istoric pentru jandarmii sibieni si anume acordarea Drapelului de Luptă către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sibiu.
Ceremonialul militar de acordare a drapelului de luptă către Inspectoratul de Jandarmi Sibiu a debutat cu întâmpinarea colonelului Sebastian Cucoş, reprezentantul Jandarmeriei Române. Într-o atmosferă solemnă, jandarmii au acceptat noul drapel de luptă. Despre importanța acestui eveniment ne vorbeste inspectorul-şef al unității jandarmeriei sibiene, Costel Dogaru:
La data de 29 ianuarie 1919 prin decret lege al Consiliului Dirigent, structură creată după Marea Unire, a promulgat nașterea în Transilvania a Jandarmeriei Române, s-a înființat Regiment 7 Jandarmi Sibiu, este stră-stră bunicul actualului Inspectorat Județean de Jandarmi Sibiu. În acest an tot ceea ce este legat de ceremonial militar vor purta logo-ul 100 de ani împreună cu cetățenii și vom face astfel încât tradiția să o ducem mai departe. Nu avem date certe că acum 100 de ani acel regiment a primit un drapel de luptă, dar acum Inspectoratului Județean Sibiu i se înmânează acel drapel de luptă. (Costel Dogaru)
După sosirea Drapelului de Luptă, Șeful Jandarmeriei Sibiu a citit Decretul prezidenţial numărul 279 din 18 februarie 2015 de acordare a acestuia. La final, acesta a îngenuncheat în faţa Drapelului de Luptă, l-a sărutat, a rostit jurămantul militar şi a defilat alături de garda de onoare.
”Înarmaţi” cu telefoane mobile, tablete sau camere video moderne, cei aflaţi în public au filmat şi pozat festivitatea.
Această zi este importantă pentru jandarmii sibieni, deoarece ei sărbătoresc 100 de ani de la înfințarea jandarmeriei la Sibiu.
Mi se pare super interesant. Mă bucur că am putut participa alături de colegii mei și doamna profesoară.
Mi se pare o paradă foarte frumoasă și mi-a plăcut momentul în care jandarmii au defilat, dar și sfințirea steagului.
Onorița Buican, profesor de Educație Tehnologică la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu a ales în locul materiei pe care o predă, să vină cu elevii la acest eveniment:
Mi se pare important să participe elevii la astfel de manifestații, în primul rând pentru spectacol dacă pot să spun așa și în al doilea rând pentru orientarea profesională a elevilor. Poate că unii dintre acești elevi vor îmbrățișa această carieră profesională în viitor. (Onorița Buican)
Simbol al unităţii, al onoarei şi gloriei militare, Drapelul de Luptă este păstrat, potrivit tradiţiei, în biroul comandantului unităţii militare. Acesta va fi aşezat în poziţie verticală într-o vitrină încuiată şi păzită 24 din 24 ore. Drapelul este scos doar cu aprobarea comandantului unităţii şi numai la anumite ceremonii militare. Ori de câte ori este scos, Drapelul de Luptă este apărat de Garda Drapelului, formată din şapte militari – comandantul gărzii, militarul port-drapel şi cinci însoţitori.
Laura Nițu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.