Accesul pacienților români la medicamente, tot mai departe de standardele europene
Articol editat de Andrei Cretoiu, 30 ianuarie 2019, 10:49 / actualizat: 3 februarie 2019, 11:48
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente a anunțat că în perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2019 au fost retrase de pe piață 376 de medicamente inovatoare, dintre care 202 sunt fără alternativă terapeutică.
Producătorii avertizează că această criză va continua, 26 de medicamente originale fiind notificate deja pentru discontinuitate în primele două săptămâni ale lunii ianuarie.
Directorul Relații Externe al asociației, Liviu Popescu, despre cauzele acestei situații:
Politica celui mai mic preț european, preț pe care îl stabilește România prin intermediul unui coș de referință în care sunt prețurile din alte 12 țări. Al doilea motiv este taxa de claw-back, mai precis faptul că bugetul pentru medicamente compensate nu este suficient raportat la nevoile pacienților, și atunci taxa de claw-back care reprezintă diferența între acest buget și consumul real este o taxă care crește de la un trimestru la altul. (Liviu Popescu)
Liviu Popescu mai spune că suntem într-o perioadă în care România deține președinția Consiliului Uniunii Europene, iar în acest context, Ministerul Sănătății are printre priorități accesul pacienților la medicamente. Cu toate acestea, pacienții românii sunt din ce în ce mai departe de standardele europene în privința accesului la medicamente.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.