Uitaţi de Kopi Luwak! Cea mai scumpă cafea va veni din spaţiu
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 ianuarie 2019, 16:31
Doi oameni de afaceri plănuiesc să se folosească de o rachetă pentru a obţine o cafea perfect prăjită. Cei doi îşi propun ca, începând de anul viitor, să trimită încărcături de cafea în spaţiul cosmic.
Ideea este că boabele de cafea, aflate într-un container sub presiune la bordul rachetei, se vor prăji la reintrarea acesteia în atmosfera Pământului. Când un obiect intră în atmosferă se creează o temperatură foarte mare ca urmare a frecării cu aerul, acesta este motivul pentru care observăm pe cer stele căzătoare. Această temperatură va avea grijă ca boabele de cafea să ajungă jos frumos prăjite.
Pe Pământ boabele de cafea se mişcă aiurea în timpul prăjirii; se fisurează şi se ating de suprafaţa de prăjire. Dacă scoatem gravitaţia din ecuaţie, boabele de cafea vor pluti şi vor fi expuse la o temperatură de 360 de grade, distribuită uniform pe întreaga suprafaţă. În acest fel ele se vor prăji perfect, au explicat oamenii de afaceri.
Procesul urmează să înceapă cu încărcături de cafea de 300 kg, iar cei doi au început deja să negocieze cu mai mulţi fabricanţi de rachete spaţiale.
Nu e prima oară când oamenii duc cafeaua în spaţiu. În 2015 NASA a colaborat cu producători italieni de cafea pentru a construi primul espressor care să poată fi folosit pe Staţia Spaţială Internaţională. Astronauta Samanta Cristoforetti a fost cea care a băut prima cafea în spaţiu, dintr-o ceaşcă confecţionată special pentru mediul lipsit de gravitaţie, în 3 mai 2015.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.