Sibienii au sărbătorit intrarea în noul an chinezesc
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 februarie 2019, 17:43
Sibienii au celebrat vineri, 1 februarie, intrarea în noul an chinezesc, cel al Anul Mistrețului de Pământ. Studenții și profesorii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu alături de elevii mai multor școli din județ și de toți cei care apreciază această cultură, au petrecut „revelionul” în stil chinezesc.
Anul Mistrețului de Pământ va debuta în 5 februarie și se va încheia în 25 ianuarie 2020. Cu toate acestea, Institutul Confucius din cadrul Universitatii „Lucian Blaga ” din Sibiu a sărbătorit cu câteva zile mai repede „revelionul” prin organizarea evenimentului „Festivalul Chinezesc al Primăverii”.
Institutul Confucius din cadrul universității sibiene a fost primul deschis în România, în anul 2007, în parteneriat cu Universitatea de Limbă și Cultură Beijing. Anul trecutULBS, în parteneriat cu East China University of Science & Technology, din China, au lansat programul de masterat în administrarea afacerilor “Sino-European International Business School” MBA Program. Președintele Institutului Confucius Sibiu, Constantin Oprean ne vorbește despre proiectele realizate pe parcursului anului 2018 și despre ceea și-a propus pentru acest an:
În anul 2018 Institutul Confucius de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și-a dezvoltat clase de limba chineză în 16 orașe ale țări din șapte județe. A deschis filiala Centrului de training de pregătire pentru profesorii de limba chineză care pregătește toate cadrele didactice de la Institule Confucius din Europa Centrală și de Est. (Constantin Oprean)
În total, în România sunt înscriși mai mult de 1500 de cursanți de limba chineză. Din 2015, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu există un post de de inspector școlar de limba chineză, care răspunde de această activitate la nivel național. În continuare inspectorul șef al instituției de învățământ sibiene, Marius Novac:
Este o onoare să particip la o sărbătoare atât de importantă pentru poporul chinez. În contextual actual economic și politic, China se dovedește a fi o mare putere pe plan mondial. O tot mai strânsă legătură între România și China este dovedită și de interesul tor mai mare pe care elevii, profesorii și părinții îl manifestă pentru studiul limbii chineze și al poporului chinez. Colaborarea dintre Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Institul Confucius estev una categoric benefică pentru dezvoltarea interculturală a tuturor persoanelor implicate în procesul educativ. (Marius Novac)
Chiar și pentru unii sibieni, cultura chinezească a devenit de-a lungul timpului o pasiune. Radu Ciungan, student în anul 3 la Specializarea Chineză-Engleză a descoperit plăcerea de a cunoaște această cultură acum trei ani. Cu toate că gramatica limbii chineze este destul grea, tânărul își dorește să urmeze un masterat în China și în viitor să devină profesor de Limba Chineză. Radu Ciungan:
După ce termin cei trei ani de facultate îmi doresc să merg la master în China, specializarea se numește Teaching Chinese to Fornesc, adică să predai chineză străinilor. Este un master de doi ani. După ce îl termin, revin în țară să îmi fac doctoratul și între timp să predau în facultate ca asistent în Sibiu sau în Cluj, încă nu știu sigur. Am studiat în China prin intermediul unei burse oferite de Institul Confucius, am studiat cinci luni de zile în Shanghai. A fost o experiență foarte plăcută pe care nu o voi uita. Am fost foarte mulțumit de sistemul lor de învățământ. (Radu Ciungan)
Conform astrologiei chineze, Mistrețul de Pământ simbolizează generozitatea, însă aduce cu el și destul de mult ghinion.
Laura Nițu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.