4 februarie, Ziua Internaţională a Luptei împotriva Cancerului
Articol editat de cristina.rusu, 4 februarie 2019, 10:25
În fiecare an, aproximativ 14 milioane de oameni din întreaga lume sunt diagnosticaţi cu una din cele peste 100 de forme ale cancerului.
Uniunea Internaţională a Controlului Cancerului a propus aşadar ca data de 4 februarie să fie desemnată Ziua Internaţională a Luptei împotriva acestei boli: o zi pentru conştientizare, pentru încurajarea progresului ştiinţific în acest domeniu, dar şi pentru a acorda mai multă atenţie celor ce suferă de această boală.
În rândul bărbaţilor, cancerul la plămâni este cel mai răspândit, cu 1.8 milioane de cazuri noi în fiecare an; peste 1.6 milioane de femei sunt diagnosticate anual cu cancer la sân; ca grad de răspândire pe locurile următoare se află cancerul de colon şi de prostată.
Experţii sunt de părere că până în 2030, rata celor diagnosticaţi va creşte la 23 de milioane pe an.
Factori de risc
La ora actuală ştiinţa nu cunoaşte o cauză exactă a cancerului; şi nici nu se poate afirma cu certitudine că un anumit tip de comportament cauzează cancer în proporţie de 100%. Cercetătorii au identificat doar câţiva factori de risc, unii genetici iar alţii de mediu, care pot creşte riscul apariţiei acestei boli:
Tutunul:
Se estimează că 33% dintre cazurile de cancer sunt asociate cu tutunul. La nivel global este cea mai importantă cauză identificată (şi evitabilă, pe deasupra). Fumatul este responsabil pentru 80% din cazurile de cancer la plămâni, dar evitarea tutunului scade riscul şi pentru alte tipuri, cum ar fi cancerul la stomac, laringe sau vezică.
Alcoolul:
Când vine vorba de alcool, riscul de a dezvolta cancer este proporţional cu doza de alcool pe care o consumăm: cu cât organismul e expus la mai mult alcool etilic, cu atât creşte riscul de cancer.
Stilul de viaţă:
Oamenii de ştiinţă au studiat legătura dintre stilul de viaţă şi riscul de a dezvolta cancer. Aceştia au ajuns la concluzia că dezechilibrele în alimentaţie pot reprezenta un factor de risc. Excesul de grăsime corporală reprezintă un factor negativ, în timp ce consumul cât mai multor fructe şi legume scade riscul de cancer al tractului digestiv. Carnea roşie poate să crească riscul de cancer de colon, în timp ce consumul de fibre scade acest risc.
Creşterea în greutate ca urmare a unui stil de viaţă sedentar este asociată iarăşi cu un risc mai mare de cancer. Studiile au arătat că peste o treime din populaţia adultă a Europei are un stil de viaţă sedentar.
Infecţii:
Virusul HPV poate cauza cancer la nivelul organelor genitale, al anusului, dar şi al gâtului. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea copiilor împotriva virusului HPV, ca o măsură de prevenţie.
Cancerul este o boală foarte complexă. Pentru multe forme ale sale există şanse mari de vindecare în zilele noastre.
Mai multe organizaţii, precum Cancer Research (Marea Britanie) sau Worldwide Cancer Research fac eforturi pentru a dezvolta tehnici de diagnosticare, prevenţie sau tratament. Totuşi, fie că suntem adepţi ai preparatelor naturiste ori a unor tratamente convenţionale, trebuie să privim cu suspiciune orice medicament care promite o vindecare miraculoasă, fără supraveghere medicală.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.