Ce mai înseamnă căsătoria în viața tinerilor? Alegem cariera sau viața de cuplu?
În județul Sibiu s-au oficiat peste 2500 de căsătorii în anul ce tocmai a trecut. În comparație cu 2017, numărul a scăzut cu aproape 400 de căsătorii. Majoritatea căsătoriilor realizate în ultimii doi ani au avut loc în mediul urban și nu în cel rural. În acest număr total de acte de căsătorie au fost incluse și transcrierile în registrele de stare civilă române a certificatelor/ sau extractelor multilingve eliberate de autoritățile străine competente cetățenilor români. Cu detalii Mihaela Dumitru consilier juridic in cadrul Primăriei Sibiu:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 februarie 2019, 15:41
În anul 2018 la nivelul au fost înregistrate un număr de 2573 de acte de căsătorie, în acest număr au fost incluse și actele de căsătorie privind transcrierea înregistrării de stare civilă română, a certificatelor, extraselor ori extraselor multilingve eliberate de autoritățile străine competente cetățenilor români. În ceea ce privește numărul actelor de căsătorie în luna ianuarie a acestui an, acestea au fost în cuantum de 112. (Mihaela Dumitru)
Mulți tineri se tem să semneze actul care îi leagă oficial și preferă o variantă mai libertină, care le permite să spună stop, oricând, fără nici o obligație. Se pare că în general, bărbații ar fi cei care evită să facă pasul acesta, ei preferând concubinajul, adică să locuiască în aceeași locuință cu persoana iubită, să se comporte ca soț-soție, dar fără să fie un document oficial care îi leagă. De ce se amână căsătoriile? Primează cariera în fața căsătoriei? Sau Se căsătoresc femeile mai devreme decât bărbații? Psioterapeutul Adrian Beu ne răspunde la aceste întrebări:
Faptul că tinerii au acum oportunități de autorealizare și de dezvoltare, ei nu mai văd că fericirea și bucuria se află în mâinile unui partener sau prin intermediul unui partener. Încep să vadă că își pot face singuri fericirea și în acest fel nu au nevoie de acea siguranță economică și afectivă pe care tinde să o ofere o căsătorie. Este și o component genetică sau antropologică care presupune că femeia este cea care în mod normal are nevoie de mai multă afecțiune, deoarece ea este cea care construiește cuibul și bărbatul este cel care ajută la construirea cuibului sau menține acea siguranță. Cunosc foarte mulți bărbați care își doresc să aibă un inel pe deget, care abia așteaptă să aibă copii, care se văd însurați, care se văd având o familie. (Adrian Beu)
Căsătoria a devenit o opțiune. Totusi, statisticile arată că procentajul de oameni care cred în căsătorie e încă foarte mare. Toți vor, mai devreme sau mai târziu, să spună „Da!” în fața ofițerului stării civile. Ce cred sibienii despre căsătorie și dacă am întâlnit persoane care au făcut acest pas, aflați în continuare.
Reporter: Considerați că tinerii mai pun preț pe căsătorie, pe acest mod de a spune „DA!”?
Depinde! Cei care se tem de Dumnezeu vor pune mereu preț pe căsătorie. Concubinajul este un mare păcat. Am 37 de ani de când m-am căsătorit și parcă a fost ieri. A fost cel mai frumos eveniment din viața mea.
Este frumos să facem acest pas, mai ales acum de Valentine’s Day, dar ne mai gândim. Vrem să vedem dacă ne înțelegem, dacă suntem compatibili.
Consider că de-a lungul timpului căsătoria și-a pierdut din importanță. Într-o societate mai ierhaică era cu siguranță un lucru foarte, foarte important, dar era și înțeleasă diferit, în sensul că, în acea perioadă conta foarte mult aspectele de colaborare, de funcționabilitate, de cine sunt eu pentru tine și de faptul că împreună supraviețuim ca și familie. În acea perioadă căsătoria reprezenta nucleul familiei.
Potrivit psihologilor un impediment în realizarea căsătorilor ar fi numărul tot mai mare de divorțuri din ultima perioadă, eșecul experienței primei căsătorii. Anul precedent, la nivelul județului Sibiu a fost înregistrat un număr de 77 divorțuri.
Laura Nițu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.