[FOTO] Protest al persoanelor cu dizabilități în mai multe județe ale țării
Articol editat de Camelia Velțan, 7 februarie 2019, 14:13 / actualizat: 10 februarie 2019, 13:04
UPDATE: Vineri, 8 februarie
La Cluj Napoca, în Piața Unirii, protestează câteva zeci de persoane, în principal părinți ai copiilor cu dizabilități și reprezentanți ai ONG-urilor locale.
La Baia Mare protestul are loc în fața clădirii Palatului Administrativ.
În Piața Mare din Sibiu au protestat aproximativ 100 de părinți ai copiilor cu dizabilități, dar și adulți cu dizabilități:
Am ieșit astăzi să protestăm în Piața Mare din Sibiu, motivați de faptul că nu se respectă drepturile persoanelor cu dizabilități din această țară. În acest moment avem zero buget atât pentru asistenți sociali, cât și pentru persoanele cu dizabilități adulți sau copii. În această categorie intră și copiii din Centrele de Plasament care nu au pe cineva care să îi reprezinte. Vor să treacă toate fondurile din sarcina Guvernului în cea a autorităților locale, toate impozitele locale vor crește de la 47% la 60% , însă primăriile nu vor avea suficienți bani din acei 13% încât să acopere întregul segment, adică salariile sau îndemnizațiile copiilor cu dizabilități. (Laura Iacob)
În evidenţa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu sunt 16.543 de persoane cu handicap, 15.582 de adulţi şi 961 de copii. Dintre acestea, 852 persoane sunt instituţionalizate. Sibienii sunt hotărâți să meargă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru ași cere drepturile.
Ceea ce ne nemulțumește pe noi este faptul că cei din Guvern vor să lase în seama primăriilor plata persoanelor cu dizabilități, ceea ce este imposibil deoarece suntem foarte mulți pe plan local. Acest lucru ar înseamna să nu mai vină banii la timp, să rămână familiile fără venituri. Nu există accesibilizare nici în mijloacele de transport, cu greu ne ridicăm în ele. De asemenea, mai întâmpinăm probeleme la borduri sau la pantele de intrare în anumite instituții, a spus Doina Coroian.
Din păcate ne lovim de foarte mult timp de această indiferență din partea Guvernului, ca și cum noi nu am exista, ceea ce este total greșit. Suntem o comunitate foarte mare în România și ar trebui să fim luați în seamă în momentul în care Guvernul ia măsuri care ne privesc.
Laura Nițu
……………………………………………………………………………………………………………………
Organizațiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilități au anunțat proteste în mai multe județe din țară.
La Cluj-Napoca acțiunea are loc vineri, 8 februarie, între orele 10.00-13.00, în Piaţa Unirii.
ONG-urile se arată nemulţumite de proiectul de buget al guvernului, în care nu s-au alocat bani pentru finanţarea serviciilor sociale de protecţie a copilului şi nici pentru finanţarea centrelor publice pentru persoanele cu handicap, lăsând în sarcina autorităţilor locale acoperirea cheltuielilor pentru aceste categorii de persoane vulnerabile.
Mădălina Turza, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, este de părere că autorităţile locale nu vor avea capacitatea să acopere cheltuielile necesare din bugetele proprii, ceea ce va duce fie la incapacitatea de plată, fie la o alocare diferenţiată, în funcţie de posibilităţile primăriilor:
Protestul, pe care îl organizăm în Bucureşti şi în 20 de judeţe din ţară, porneşte de la această măsură fără precedent pe care guvernanţii au luat-o, de a aloca 0 lei de la bugetul central pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi, copiii din orfelinate şi adulţii cu dizabilităţi din centrele rezidenţiale. Ei înţeleg să lase plata acestor cheltuieli exclusiv pe seama autorităţilor locale; ceea ce este o problemă extrem de mare: chiar şi în prezent există întârzieri de plată, părinţi care nu primesc indemnizaţiile şi salariile, în condiţiile în care acum încă mai există bani cu destinaţie fixă de la bugetul central.
Dacă autorităţile vor prelua aceste cheltuieli, cu siguranţă vor intra în incapacitate de plată, pentru că impozitele locale nu vor putea acoperi cheltuielile necesare acestor servicii şi acestor sume. Chiar dacă în anumite oraşe mari precum Clujul sau Bucureştiul vor exista resurse pentru o perioadă, ce ne facem cu autorităţile locale din comune mici, din sate, în care efectiv nu au de unde să colecteze aceste impozite pentru a plăti toate cheltuielile necesare asistenţei sociale? (Mădălina Turza, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi)
Județele care s-au raliat Protestului ”Nu Negociem Viața Copiilor Noștri și a Adulților cu Dizabilități”, au fost Alba, Bihor, Botoșani, Constanța, Cluj, Hunedoara, Prahova, Gorj, Bacău, Vaslui, Dâmbovița, Dolj, Ialomița, Brăila, Covasna, Timișoara și Buzău.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.