Există o legătură între flora intestinală și depresie?
Articol editat de cristina.rusu, 9 februarie 2019, 12:00
O echipă de cercetători din Leuven, condusă de profesorul Jeroen Raes (VIB-KULeuven), a descoperit că multe bacterii din intestine pot produce substanțe care afectează sănătatea mintală.
În studiul lor asupra florei intestinale, cercetătorii au descoperit că două tipuri de microorganisme, coprococii şi bacteria Dialister, lipseau la persoanele care sufereau de depresie.
În timpul unor cercetări anterioare, Jeroen Raes şi colaboratorii săi identificaseră colonii de bacterii intestinale care par să fie mai frecvente la pacienţii afectaţi de boala Crohn. Acum, ei au identificat în mod similar o legătură între un anumit tip de bacterii intestinale și depresie sau, mai general, sănătatea mintală.
Se pare că putem stabili nişte conexiuni între comunităţile de microbi legate de inflamaţia intestinelor şi o sănătate mintală diminuată, slăbită, a declarat Raes.
De asemenea, cercetătorii au creat o tehnică informatică care permite identificarea bacteriilor capabile să interacționeze cu sistemul nervos uman. Prin analiza genomului a peste 500 de bacterii intestinale, ei au întocmit un catalog de substanțe care pot afecta creierul și sistemul nervos.
Spre exemplu, ei au constatat că acea capacitate a microorganismelor de a produce DOPAC (legat de dopamină – hormonul plăcerii care duce la dependenţă – n.tr.) este asociată cu o mai bună sănătate mintală.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.