Ascultă Radio România Cluj Live

Sătmărenii Attila, Kinga și Norbert se pregătesc pentru destinația cu cea mai scăzută temperatură

Sătmărenii Attila, Kinga și Norbert se pregătesc pentru destinația cu cea mai scăzută temperatură

Articol editat de , 10 februarie 2019, 06:00 / actualizat: 10 februarie 2019, 7:12

Cu o mașină Dacia Logan, sătmărenii Bertici Attila și Bertici Norbert – tată și fiu – au parcurs anul trecut aproape 30.000 de kilometri până în Siberia, la Vladivostok. În aventura lor, cei doi au făcut față mai multor provocări și situații neprevăzute. Au trecut prin 16 țări și au revenit acasă după 40 de zile, iar la întoarcere au spus că aceasta a fost și va rămâne aventura vieții lor.

Starea de liniște a durat doar două săptămâni, după care au început să facă planuri pentru următoarea expediție, care va începe în luna decembrie. De data aceasta, călătoria va fi făcută cu un autoturism Dacia Duster nou, iar la expediție va participa și Bertici Kinga, soția lui Attila.

Destinația călătoriei este mult mai provocatoare: Oymyakon, zonă din nord-estul Rusiei cunoscută ca polul frigului, unde cea mai scăzută temperatură înregistrată a fost de minus 70 de grade Celsius.

După ce s-au întors din Siberia, Attila și Norbert au spus că s-a terminat cu drumurile lungi, riscante și pline de neprevăzut, și că o astfel de aventură poate să se întâmple doar o dată în viață. Două săptămâni a durat nevoia de a sta acasă, după care Bertici Attila a început să se gândească la următoarea expediție, care va avea ca destinație Oymyakon, zonă din nord-estul Rusiei cunoscută ca polul frigului, unde cea mai scăzută temperatură înregistrată a fost de minus 70 de grade:

Când ne-am întors din Siberia, am spus că nu mai mergem nicăieri! Eram obosiți și tot ce ne doream a fost să ne odihnim! După două săptămâni am început să revedem fotografiile și filmulețele realizate și am început să am insomnii din cauza unui gând care nu-mi dădea pace: să plec într-o nouă expediție.

De altfel, încă înainte de a pleca, soția mea mi-a spus că ceea ce facem împreună cu Norbert va fi ca un drog. Și a avut dreptate! 🙂 Așa s-a născut noul proiect care se numește Oymyakon – 70 C Siberia. Acolo vom merge, în Oymyakon, unde a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură din lume, minus 71,2 grade Celsius (Bertici Attila).

Sfârșitul acestui an, mai precis 27 decembrie, este data stabilită pentru pornirea din Satu Mare. De data aceasta, Bertici Attila va fi însoțit nu doar de fiul său Norbert, ci și de soția Kinga.

Cunoscută pentru cursurile de gătit organizate sub sloganul Cooking by Bertici Kinga, odată ajunși la destinație, ea va experimenta ceva cu totul inedit: va găti în aer liber, la minus 60 de grade, preparate tradiționale:

De data aceasta mă va însoți nu doar fiul meu, Norbert, ci și Kinga, soția mea! Ea este conștientă că riscurile și provocările sunt foarte mari, am discutat despre asta! La fel cum am discutat și despre faptul că dacă se întâmplă ceva, se duce toată familia:) Ne asumăm tot ce s-ar putea întâmpla neplăcut, dar în același timp am început deja pregătirile, documentările, planurile noii expediții. Când vom ajunge în Oymyakon, Kinga, care este o bucătăreasă cunoscută, va experimenta ceva inedit: va găti în aer liber, la minus 60 de grade, câteva preparate tradiționale. Sper din tot sufletul să reușim! (Bertici Attila).

Traseul stabilit pentru noua expediție va fi mai scurt, circa 25.000 de kilometri, dar va fi mult mai periculos și va presupune rezistență la ger năprasnic, încredere și multă asumare:

Traseul va fi mai scurt, va avea aproximativ 25.000 de kilometri, dar va fi mult mai periculos și dificil. De exemplu, după ce trecem de munții Urali și ajungem aproape de Asia, temperatura experioară porni și în timpul zilei de la minus 22-25 de grade Celsius. Apoi, din cei 25.000 de kilometri, pe aproximativ 17.000 vom circula doar pe drumuri acoperite de zăpadă. După ce vom trece de Baikal, după orașul Chita va începe urcarea noastră de aproximativ 3.000 de kilometri înspre Polul Nord. (Bertici Attila)

Tot drumul până la Oymyakon va fi o aventură asumată, dar cele mai mari provocări le vor reprezenta traseul pe care și în timpul nopții motorul mașinii va trebui să rămână pornit din cauza temperaturii foarte scăzute, precum și traversarea răului înghețat Lena:

După Chita, vom avea de parcurs 3.000 de kilometri până la Oymyakon și, din cauza temperaturii extrem de scăzute, în timpul nopții, când ne vom caza la hosteluri, va trebui să facem cu rândul cu fiul meu și unul dintre noi să rămână în mașină pentru a nu fi nevoiți să oprim motorul. Deoarece o dată oprit, din cauza temperaturii exterioare nu va mai putea fi pornit. Da, ne este frică, pentru că vor fi multe pericole. Iar unul dintre ele va fi traversarea râului înghețat Lena! Am studiat și am aflat că anual cad în acel râu aproximativ 20 de TIR-uri, și din păcate mulți dintre șoferi mor…Ne asumăm și acest risc și avem credința că aventura noastră se va încheia cu bine. Apoi, există și mândria aceea că vom fi primii români care vor ajunge la Oymyakon cu o Dacia Duster. (Bertici Attila)

Prima expediție a celor doi sătmăreni, prezentată cu consecvență pe facebook, a fost urmărită cu sufletul la gură de mii de susținători. Numărul celor care îi vor însoți și îi vor încuraja virtual în noua aventură, va fi mult mai mare, deoarece se vor adăuga și susținătorii soției lui Bertici Attila.

 

Stela Tudor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?