Bebelușii abandonați – din spital, în instituțiile de ocrotire
Articol editat de , 11 februarie 2019, 12:00 / actualizat: 11 februarie 2019, 13:55
Copii abandonați după naștere în Spitalul Județean Satu Mare, primesc șansa la o viață mai bună în Secția Externă din Tășnad a unității medicale. Aici sunt aduși toți nou născuții abandonați și, cu ajutorul personalului de specialitate al Compartimentului de Pediatrie, cei cu probleme de sănătate primesc îngrijirile necesare pentru a putea fi incluși ulterior în sistemul instituționalizat de ocrotire.
Luczki Zitta, șefa Secției Nou Născuți a Spitalului Județean Satu Mare, spune că sărăcia și în general problemele sociale, sunt principalele motive ale abandonului. Pe lângă mamele care pleacă fără să dea explicații, există mame care spun de la bun început că nu doresc să își ia copiii acasă, astfel că bebelușii ajung în Compartimentul Pediatrie din cadrul Secției Externe Tășnad.
Bebelușii abandonați în spital rămân în Secția din Tășnad cel mult trei luni, apoi ajung în sistemul instituționalizat de ocrotire, de unde unii sunt luați în plasament. Compartimentul de Pediatrie din Tășnad a fost modernizat în ultimii ani, inclusiv din donații. Din 2013, de la înființarea Secției Externe, aici au ajuns aproximativ 200 de nou născuți.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.