Lipsa îngrijirilor paliative, în România
Articol editat de Andrei Cretoiu, 11 februarie 2019, 16:50
Astăzi este Ziua Mondială a Bolnavului, instituită la iniţativa Papei Ioan Paul II.
În România, principalele probleme cu care se confruntă pacienţii sunt accesul la medicamente şi accesul la serviciile medicale.
Asistenţa medicală pentru bolnavii aflaţi în faza terminală a unei boli incurabile este aproape inexistentă şi lăsată pe seama unor asociaţii.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, susţine că astfel se încalcă, de către stat, dreptul la demnitate al pacientului:
Statul are obligativitatea referitor la cancer ca 5% din totalul paturilor alocat acestei patologii să fie destinate paliației. Dar din păcate nu se întâmplă acest lucru, deoarece nu sunr bani, spitalele nu au fonduri suficiente nici măcar pentru tratamentele uzuale ale pacienților, dapăi pentru îngrijiri paliative. Nu este o îngrijire la mâna oricui ci trebuie specialiști pentru îngrijiri. De fapt în România pacientul luptă mai mult cu sistemul de sănătate decât cu boala. (Cezar Irimia)
În judeţul Cluj, există un singur centru de îngrijiri paliative, „Sfântul Nectarie”, patronat de Arhiepiscopia Ortodoxă, şi care are o capacitate limitata, de 40 de paturi.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.