50 milioane de euro pentru barajul de la Călinești Oaș
Un proiect în valoare de aproape 50 de milioane de euro privind punerea în siguranță a barajului de la Călinești Oaș, va fi depus pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.
Denumit Creșterea capacității de atenuare a acumulării Călinești-Oaș și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu Republica Ungară, proiectul a fost prezentat marți, 12 februarie, la Prefectura Satu Mare.
Prezentarea a fost susținută de specialiști din cadrul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa Cluj și de cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, fiind prezenți, de asemenea, reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale situate în bazinul hidrografic al râului Tur.
Conform proiectului, principalele lucrări ce vor fi executate vizează reabilitarea și punerea în siguranță a barajului de la Călinești-Oaș, realizarea unei acumulări nepermanente de tip polder în zona Dimoșag, supraînălțarea digurilor existente, consolidări ale malurilor, precum și alte lucrări de apărare prevăzute de-a lungul râului Tur, și a afluenților Talna și Turț.
Vasile Andrieș, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare afirmă că barajul de la Călinești Oaș – cu o suprafață de 357 de hectare – acumulează undele de viitură de pe râul Tur în situațiile când, din cauza precipitațiilor abundente, sunt posibile inundații majore.
Barajul are un volum de acumulare de 20 de milioane de metri cubi de apă și permite Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare menținerea sub control a undelor de viitură din aval.
Întrucât proiectul are o importanță deosebită pentru prevenirea situațiilor de urgență, inclusiv în context transfrontalier, prefectul Darius Filip a solicitat atât primarilor prezenți cât și proiectanților, să colaboreze constructiv, și a promis că Prefectura Satu Mare va oferi sprijinul necesar pentru finalizarea demersurilor administrative.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.