Taur la proțap și preparate tradiționale, la ceremonia prin care Sibiul a preluat titlul de Regiune Gastronomică Europeană
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 februarie 2019, 16:41
Ceremonia prin care Sibiul a preluat titlul de Regiune Gastronomică Europeană Sibiul a avut loc marți seara, 12 februarie, în curtea Academiei Forțelor Terestre, unde s-au întins mese îmbelșugate. Cei prezenţi cu greu au putut rezista în faţa bucatelor – cârnaţi, muşchi afumat, piept de raţă, felurite brânzeturi, dar şi preparate aburinde.
Timp de 1 oră și jumătate, fiecare membru al Consorțiului sau ambasador al programului au vorbit despre importanța acestui titlu pentru Sibiu, dar și pentru România. Chiar dacă nu a putut ajunge la eveniment, Guvernatorul din Regiunea Egeea de Sud, a ținut să transmită și el un mesaj de salut prin intermediul unei înregistrări video. Președintele Consilului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean:
Ne așteptăm ca acest program Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 să așeze Regiunea Sibiu pe harta lumii acolo unde îi este locul. Căutăm să punem în valoare aceste rețete din gastronomia locală pe care le-am moștenit și să le aducem dezvoltare economică și vizibilitate județului nostru. Ținta noastră este să mărim numărul de înnoptări în Sibiu, oferindu-le oportunități și în afara orașului. De regulă, turiștii veneau în această zonă pentru a vizita Sibiul, însă sperăm ca prin implementarea acestui program să ducem turiștii și în împrejurimile Sibiului, unde sunt locuri minunate de descoperit. (Daniela Cîmpean)
Imediat după discursuri, tot evenimentul s-a mutat în curtea interioară a Academiei Forțelor Terestre. Bucătarii au trecut la treabă si au început să gătească. Au fost nevoiţi să se încadreze într-un buget de un euro pentru fiecare porţie formată din cele două feluri de mâncare. Chiar şi farfuriile, făcute din tărâţe, au fost comestibile. Iar tacâmurile folosite au fost reciclabile. Bucătarii Iulia Drăguț și Radu Zărnescu coordonatorii oficiali ai programului:
50 dintre membrii asociației noastre au pregătit bucate care să vă încânte sufletul. Activitatea principală a Asociației Culturală Euro Est Alternativ este aceea de a promova obiceiurile și respectiv tradițiile României. Mandatată fiind de Sibiu Regiune Gastronomică Europeană în 2019 am avut privilegiul de a semna un protocol pentru ajutorare cu Asociația Națională a Bucătarilor din Grecia, protocol semnat de ambasadorul tuturor bucătarilor greci din lume și respectiv de președintele asociației tuturor bucătarilor din Grecia. Acest lucru înseamnă că am inițiat un proiect extraordinar în care bucătari din ambele țări vor contribui la buna implementare a proiectelor, iar anul acesta vom organiza Congresul Mondial al Tradiților Culinare. (Iulia Drăguț)
Mă bucur foarte mult că am reușit și noi să sprijinim proiectele de până acum și bineînțeles că vom sprijini următoarele proiecte, care țin de promovarea gastronomiei locale din cadrul programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Colegii noștri vau pregătit multe rețete speciale. (Radu Zărnescu)
Bucătarii iscusiți i-au aşteptat pe oaspeți cu bucate alese, care mai de care mai ispititoare. Un taur din rasa Angus de 230 de kilograme a fost pregătit de bucătari cu mare atenţie. Cei prezenţi au rezistat cu greu tentației si celorlalte bucate, precum mușchiuleț de porc cu sos de coniac, taur la proțap, varză cu cârnați, pește la plită, gulyaș, ciorbă de afumătură cu tarhon, prăjituri și multe altele. Frigul de afară a putut fi astâmpărat cu un pahar cu țuică, vin fiert, ceai cu rom și multe alte licori tradiționale. Totul a fost devorat în mai puțin de o oră, semn că mâncarea gătită a fost bună. Ce părere au avut oaspeții, aflăm în continuare:
Am mâncat tochitură cu mămăliguță care mi-a plăcut foarte mult, a fost foarte gustoasă. Mi se pare foarte interesant că evenimentul deschiderii a avut loc în cadrul unei unități militare, oameni din exterior au ocazia să vină și să vadă cum arată unitatea noastră, a spus unul dintre studenții Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
Încă nu am reușit să degust din mâncăruri, dar am vrut să văd cum sunt băuturile. Am fost curios să văd cum este vinul și mi s-a părut foarte interesant că deasupra conținutului erau foarte multe fructe. (Ionuț)
Eu am degustat ca desert niște paste cu brânză, nucă și marmeladă. Mi s-au părut foarte bune. (Dana)
Mi se pare foarte bună mâncarea. Am așteptat cu nerăbdare ca Sibiul să primească titlul de Regiune Gastronomică Europeană, deoarece voiam să văd despre ce este vorba, cum va fi organizarea. Am ales să degust un păstrăv, care este foarte bine făcut. (Ionuț)
Gusturile Iernii va fi primul eveniment din cadrul proiectul și va avea loc în ultimul weekend al lunii februarie. În rest nici pe site-ul oficial www.sibiugastronomia.ro și nici pe site-urile membrilor consorțiului, nu se regăsește nimic legat de vreun program al evenimentelor programate în cadrul Regiune Gastronomică Europeană.
Foto: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu/ Consiliul Județean Sibiu
Laura Nițu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.