Vom plăti în funcție de cât și cum selectăm deșeurile
Articol editat de cristina.rusu, 19 februarie 2019, 11:03
Va trebui să învățăm să colectăm selectiv deșeurile, pentru că și tarifele pe care le plătim vor fi diferite în funcție de modul în care înțelegem să strângem și să aruncăm gunoiul.
Din 30 iunie, Ordonanța de Urgență 74 prevede colectarea selectivă pe cel puțin patru fracții: hârtie, plastic, metal și sticlă.(managerul Primăriei Cluj-Napoca, Gheorghe Șurubaru)
Până în vara acestui an, toate punctele în care se aruncă gunoiul ar trebui să aibă containere separate pentru deșeurile menajere și pentru cele patru fracții reciclabile.
Primăria Cluj-Napoca are un program de îngropare a punctelor gospodărești, ocazie cu care sunt amenajate containere diferite pentru sticlă, hârtie, plastic și fier.
Lucrările au început în 2016 și, până în prezent, au fost construite 80 de asemenea puncte, urmând să mai fie amenajate încă 50.
Municipalitatea a demarat un al doilea program, care prevede realizarea a încă 200 de asemenea puncte îngropate.
Viceprimarul Dan Tarcea apreciază că, în general, clujenii s-au obișnuit să colecteze selectiv deșeurile, orașul fiind printre primele cinci localități din țară la acest capitol.
Avem 650 de puncte gospodărești la nivelul municipiului Cluj-Napoca, dintre care 80 sunt deja îngropate, pe care se poate face și colectarea selectivă. În anul 2018 avem o creștere de 200 la sută față de anul 2017, în ceea ce privește colectarea selectivă, iar în prima lună a anului 2019 avem o creștere de 60 la sută față de luna ianuarie din anul 2018. (Dan Tarcea)
Colectarea selectivă are și o parte mai putin plăcută. Aproape cu siguranță, din această primăvară clujenii vor plăti mai mult pentru ridicarea gunoaielor, chiar dacă adună separat deșeurile.
Tarifele vor fi și mai mari pentru cei care nu fac deloc colectare selectivă. Pentru aceștia, s-ar putea ca facturile pentru ridicarea gunoiului să ajungă de două ori mai mari față de valoarea actuală.
Managerul Primăriei Cluj-Napoca, Gheorghe Șurubaru, explică:
Ordonanța de Urgență 74 ne obligă ca până la 30 aprilie să obținem tarife distincte de la operatori, în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor. Probabil că vor fi propuneri de tarife mai mari ca cele existente, având în vedere că firmele trebuie să facă investiții majore în utilaje, pentru dotarea punctelor gospodărești, care nu sunt încă îngropate, la nivel de cel puțin patru containere. (Gheorghe Șurubaru)
În prezent, colectarea selectivă se aplică cel mai bine în zonele de case ale municipiului, unde au fost stabilite zile diferite pentru ridicarea gunoiului menajer și a deșeurilor reciclabile.
Viceprimarul Dan Tarcea admite că mai există zone unde firmele de salubritate nu fac colectarea selectivă și roagă cetățenii, ca atunci când constată sincope, să anunțe poliția locală, la telefonul 0264-955.
Dan Tarcea arată însă că și oamenii trebuie să fie atenți la zilele de ridicare a gunoiului, pentru că angajații firmelor de salubritate nu verifică conținutul sacilor de gunoi.
Colectarea se face cu mașini diferite, în zile diferite. Dacă gunoiul menajer, fracția umedă, se ridică lunea, iar cetățenii scot lunea și deșeurile reciclabile, sigur că ambele se duc cu aceeași mașină. De aceea, clujenii trebuie să scoată gunoiul în zile diferite, pentru că ambele companii care activează la nivelul municipiului Cluj-Napoca au mașini special dedicate pentru a face colectarea selectivă. (Dan Tarcea)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.