Controale severe în supermarketurile din Cluj, pentru depistarea somonului contaminat cu Listeria
Articol editat de cristina.rusu, 20 februarie 2019, 06:00 / actualizat: 20 februarie 2019, 13:42
Somonul afumat, considerat de români o delicatesă, a pus în alertă autorităţile sanitar-veterinare, dar şi marile lanţuri de magazine, care l-au retras de la consum.
Şi în judeţul Cluj inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare au făcut controale severe în supermarketuri în aceste zile. Cu ce rezultate ne spune şeful Direcţiei, medicul veterinar Ioan Oleleu:
În prezent, în reţeaua comercială şi de depozitare nu mai există astfel de produse. Ele au fost retrase de la consum. În unele unităţi de comercializare acţiunea era iniţiată chiar de către cei care gestionează magazinul respectiv. Cantităţile au fost relativ mici pe piaţa Clujului, drept urmare nu avem până în momentul de faţă cazuri de toxiinfecţii alimentare sau persoane care să reclame neconformitatea produsului.
Acţiunea de verificare continuă dar toate loturile incriminate au fost retrase. Nu în ultimul rând, s-au impus anumite proceduri pentru verificarea salubrităţii şi calităţii la o gamă mult mai largă de peşte şi produse din peşte la nivelul unităţilor care depozitează şi comercializează în judeţul Cluj.
Nu există niciun pericol pe piaţa alimentară, dacă vorbim de peşte sau de celelalte produse, atât de origine animală cât şi de origine nonanimală, în momentul de faţă, în tot ceea ce înseamnă reţeaua de comercializare şi de depozitare a produselor din judeţul Cluj. (Ioan Oleleu)
Chiar dacă nu s-au semnalat infecţii cu listeria la Cluj, e bine să cunoaştem simptomele, în cazul în care venim în contact cu acest agent patogen fie prin alimentaţie, fie prin transmiterea de la o persoană infectată.
Medicul epidemiolog Mihai Moisescu:
Este un microb care se găseşte în alimente care nu sunt supuse preparării termice. Cam toată populaţia este receptivă, la risc sunt, însă, persoanele care au imunodeficienţe. Vorbim de persoane tinere, copii sau vârstnici cu diverse afecţiuni care le scad imunitatea; vorbim de cei care au imunodeficienţă umană, fie că este congenitală, ereditară sau medicamentoasă (indusă terapeutic, de exemplu pentru transplantaţi).
Dacă aceste alimente sunt supuse preparării termice corespunzătoare, listeria este îndepărtată. Însă, dacă le consumăm în stare crudă, acest risc există. Iar la aceste persoane care sunt cu risc crescut, poate să determine fenomene moderate sau severe.
Debutul poate să mimeze o gripă: să fie cu febră, cu dureri articulare, cu greţuri, vărsături (uneori, dacă ajunge la nivelul sistemului nervos central, e şi cefalee). Este un debut nespecific. Cei care au manifestări se adresează medicului (medicul infecţionist e de dorit). În urma evaluării şi a examinărilor din laborator se poate face un diagnostic şi se iniţiază tratamentul. Tratamentul este unul medicamentos, cu antibiotice, în vederea distrugerii şi eliminării din organism a agentului etiologic. (Mihai Moisescu)
Contaminarea cu listeria ar fi apărut pe câteva linii tehnologice de ambalare a somonului, provenit din câteva ţări nordice; linii care ulterior au fost închise pentru verificări. Situaţia pare să reintre în normal, aşa că amatorii de peşte se vor reîntâlni cât de curând pe rafturi cu somonul afumat.
Rezerve trebuie, însă, să avem în continuare cu preparate afumate pe bază de carne, pentru că procesul în sine de afumare nu distruge germenii patogeni, aşa cum se întâmplă cu alte proceduri termice.
Ovidiu Moldovan / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.