”Icoana de Laz”, expoziție de pictură pe sticlă
Articol editat de , 20 februarie 2019, 14:59
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, în parteneriat cu Centrul de Cultură Augustin Bena și Consiliul Județean Alba, organizează joi, 21 februarie, de la ora 16:00, în Galeria de Arte a instituției, expoziția de pictură pe sticlă Icoana de Laz. În cadrul expoziției vor fi prezentate și fotografii de epocă ale Poenarilor.
Icoana de Laz este specifică Văii Sebeșului, din județul Alba, fiind atribuită zugravilor Poenaru și poartă renumele Școala de Laz. Prima atestare documentară a Icoanei de Laz este de la 1740, Poenarii fiind zugravi de biserici ortodoxe, icoane, cruci și prapori.
Acest meșteșug a fost o tradiție de familie, fiind transmis din generație în generație, ca o datorie morală. Ultima descendentă a familiei, meșterul popular Maria Poenariu, decedată în 2015, neavând copii, a transmis meșteșugul pictării icoanelor pe sticlă ucenicei Daniela Anca.
În anul 2011, cu acordul Mariei Poenariu, care a fost mentorul și președintele de onoare, Daniela Anca a fondat Asociația Maria Poenariu Laz, împreună cu monahia Maria Vulcu, stareța Schitului Sf. Lazăr din Alba Iulia.
Astăzi președintele asociației este Daniela Anca, meșter iconar și instructor al clasei de icoană tradițională de Laz din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena din Alba.
În cadrul expoziției de icoane pe sticlă specifice Lazului, organizată la Satu Mare, pot fi văzute icoane vechi ale Poenarilor, alături de icoane pe sticlă pictate de meșterul iconar Daniela Anca, precum și lucrări ale ucenicilor acesteia.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.