”Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei”
Articol editat de cristina.rusu, 20 februarie 2019, 16:51
La Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, Str. Baba Novac, nr. 35, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie, ”Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei”. Expoziția rămâne deschisă până în 3 martie.
În perioada 1940-1945, poate cea mai întunecată perioadă a istoriei mondiale, în Maramureș, s-au pus bazele unui centru olimpic de schi, la Borșa. S-au construit bazele sportive moderne: pârtii de schi, cabane moderne, dar și cea mai mare trambulină pentru sărituri cu schiuri din Europa.
Complexul Borșa constituie cel mai frumos exemplu pentru cooperarea care poate fi mai puternică decât războiul și ura: prefectul român al Maramureșului a rămas în funcție și după 1940, beneficiind tot timpul de sprijinul autorităților de la Budapesta, iar Federația de schi, aristocrați maghiari pasionați de schi și locuitorii români ai regiunii au înțeles importanța și câștigul pe care o astfel de bază sportivă îl poate aduce regiunii.
Majoritatea investițiilor s-au realizat din donații, fiecare dintre ei contribuind cu bani sau renunțând la puținul pământ pentru ca respectiva comunitate să fie părtașă la profitul investiției care însemna indispensabil infrastructură nouă, drumuri și cale ferată.
Sportul și fair-playul au triumfat asupra legilor dictate de război.
Un exemplu este cel al săritorului de schiuri polonez condamnat la moarte drept criminal de război în Germania, pe care concurenții germani l-au recunoscut, dar niciun moment nu le-a trecut prin cap să-l denunțe autorităților.
Borșa urma să devină Garmish Partenkirchen-ul „ardelenesc” (o stațiune olimpică), dar visul a fost strivit de povara politicii.
Declarată între timp Stațiune de Interes Național, Borșa este gata de noi proiecte care vor transforma visul de acum aproape 80 de ani în realitate.
Foto: Rodica Tulbure
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.