Spitalul de copii va avea o clădire nouă
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 21 februarie 2019, 13:25
Spitalul de copii se va muta într-o clădire nouă, care va fi construită din bugetul Consiliului Județean Cluj.
Investiția va fi realizată pe un teren de 7 hectare, aflat în Borhanci, pe care Primăria Cluj-Napoca îl va pune gratuit la dispoziția administrației județului.
Noul sediu va avea 700 de paturi și aici vor fi mutate toate secțiile pediatrice, care în prezent funcționează în 14 locații din municipiu.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, speră că până la sfârșitul acestui an va avea Autorizația de Construcție pentru noul spital, care va fi gata în aproximativ doi ani de la finalizarea licitației de execuție:
Consiliul Județean în parteneriat cu Primăria va demara construirea Spitalului de Copii monobloc. Spitalul va avea 700 de paturi, heliport, toate secțiile, inclusiv urgență, vor fi în același amplasament. Sperăm noi că în doi ani de la semnarea contractului să putem avea acest spital de copii. Primăria pune la dispoziție terenul, cu titlu gratuit. Speranța noastră este că în acest an să ajungem să avem autorizația de construire, iar, de la semnarea contractului de execuție, în timp de doi ani să putem construi acest spital. (Alin Tișe)
Alin Tișe a precizat că necesarul de bani pentru construcția Spitalului monobloc de Copii va fi cunoscut după elaborarea studiilor de fezabilitate. Din primele estimări ar fi nevoie de 8 până la 10 milioane de euro, bani pe care Consiliul Județean îi are din decontările făcute la Uniunea Europeană din proiectele realizate anii trecuți.
Noul spital va avea cu 220 de paturi mai mult decât au în prezent toate secțiile pediatrice din Cluj-Napoca la un loc. El a fost gândit la aceste dimensiuni pentru a deservi întreaga regiune, în condițiile în care și în prezent peste 60 la sută dintre copiii tratați la Cluj provin din alte județe.
O parte dintre dotările actualului spital de copii, care sunt dotări noi, pentru anumite secții noi, moderne, pe care le avem acum, vor fi folosite în noul amplasament, iar celelalte secții, care au aparatură veche, evident vor fi dotate cu aparatură nouă odată cu mutarea în noul sediu. În momentul de față toți banii pot fi asigurați din bugetul Consiliului Județean, întrucât anul trecut Consiliul Județean a câștigat proiecte europene retrospective de aproximativ 60 de milioane de euro, bani pe care îi putem utiliza pentru investiții, iar Spitalul de Copii va fi prima investiție a noastră. (Alin Tișe)
Consiliul Județean Cluj caută de aproape doi ani o locație potrivită pentru un Spital de Urgență pentru Copii. Inițial a dorit să cumpere o clădire gata construită, însă nu a existat nicio ofertă care să se încadreze în cerințe. Ulterior s-a mers pe varianta achiziționării unui teren pe care să fie construită unitatea medicală, dar și aceasta a căzut din cauza prețului solicitat, aproximativ 8 milioane de euro.
Cea mai recentă propunere prevedea extinderea corpurilor de clădire de pe strada Moților. Vecinătățile spitalului actual ar fi trebuit expropriate și era vorba de 22 de apartamente în care stăteau fie familii cu copii, fie vârstnici, motiv pentru care s-a renunțat și la această idee.
Terenul de 7 hectare pentru care s-a optat în cele din urmă se află între zonele Borhanci și Sopor și are ieșire facilă atât la Centura Vâlcele – Apahida cât și la viitoarea Centură Metropolitană a Clujului.
Parcela urmează să fie trecută din proprietatea municipalității în cea a Consiliului Județean. Transferul se va definitiva, cel mai probabil, în ședințele pe care consilierii județeni și cei locali le vor avea în luna martie.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.