Ascultă Radio România Cluj Live

Elevi sibieni premiați de NASA

Elevi sibieni premiați de NASA

Articol editat de cristina.rusu, 22 februarie 2019, 06:00 / actualizat: 22 februarie 2019, 8:51

17 liceeni de la cele mai bune colegii naţionale din Sibiu, „Goga” şi „Lazăr”, au reuşit doar prin pasiune şi multă muncă în echipă să se numere printre cei mai buni din lume premiați de NASA.

Conducera Inspectoratului Școlar Județean Sibiu a dorit să îi premieze pe cei 17 tineri, care s-au clasat pe podiumul competiției Zero Robotics High School Tournament, organizată de NASA. Din păcate, elevii au fost recompensați doar cu diplome și medalii, de această dată nu au existat și stimulente financiare.

Ce le-a transmis inspectorul șef al instituției de învățământ sibiene, Marius Novac premianților:

Vreau să vă felicit în primul rând pe voi, elevii noștri. Munca, pasiunea, efortul, dăruirea sunt ale voastre. Sunt ferm convins că învățământul sibian este unul de performanță și că voi, tinerii, elevii noștri mai aveți multe de dovedit privind această pasiune a voastră, robotica. Este o preocupare de viitor, este una dintre meseriile viitorului și mă bucur că aveți astfel de pasiuni și de preocupări. Când veți termina studiile să găsiți suficiente posibilități de afirmare profesională aici, la noi în țară. (Marius Novac)

Costurile pentru această deplasare au fost peste puterile elevilor, așa că zeci de oameni și firme li s-au alăturat pentru ca visul lor să se îndeplinească.

Transportul elevilor de la Colegiul Național „Octavian Goga” a fost asigurat de Universitatea „Lucian Blaga”, care a ajutat cu circa 10.000 de euro. Banii au provenit din donația pe care instituția academică a primit-o anul trecut.

Prezentă la eveniment, Livia Ilie, prorector în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu le-a lansat invitația de a deveni studenți ai Facultății de Inginerie. Facultatea din cadrul căreia numeroși studenți s-au evidențiat la concursuri de robotică, organizate la nivel internațional:

Mă bucur să văd tineri care au asemenea pasiuni și curiozitate. Este foarte important că v-ați găsit această pasiune și aveți profesori care să vă sprijine în ceea ce vreți să faceți, fără ei nu ați fi putut ajunge atât de departe. Noi ne dorim ca în fiecare an să se ivească astfel de oportunități ca să vă putem sprijini. Nu ascund faptul că mi-aș dori să fiți studenți ai Universității Lucian Blaga din Sibiu. Sperăm că vă putem oferi oportunități în România, astfel încât să vă doriți să rămâneți în țara noastră și să vă puneți în practică pasiunea și cunoștiințele, aici. (Livia Ilia)

Această prezentare necesită JavaScript.

Primii calificaţi la concursul din SUA au fost nouă elevi ai Colegiului Național „ Gheorghe Lazăr”, liceu care a mai trimis şi anul trecut o echipă la aceeaşi competiţie.

Echipa Quaternion este formată din elevii din clasa a X a, matematică informatică, intensiv informatică. Timp de patru luni, cei nouă liceeni au muncit, au pus familia și prietenii pe locul 2 și s-au dedicate trup și suflet proiectului. Au creat o aplicaţie software prin care pot fi virtual deplasaţi nişte roboţi, conform unor algoritmi.

Eforturile lor au fost răsplătite prin ocuparea locul III în cadrul competiției.

Darius Tănăsescu și Radu Ștefănescu, doi dintre membrii echipei Quaternion ne vorbesc despre experiența concursului american:

Mi s-a părut o experiență foarte frumoasă, deoarece nu oricând poți ajunge la cea mai prestigioasă universitate din lume și cu siguranță aș repeta această experiență și în viitor. Cel mai mult m-a impresionat faptul că acel cod realizat de noi a putut fi testat pe roboți într-o stație spațială și am putut vedea munca noastră sus, la 400 km deasupra Pământului. (Darius Tănăsescu)

Aș mai repeta această experiență, deoarece ne dorim să obținem locul întâi. Am învățat multe lucruri pe parcursul acestei competiții și clar a fost un beneficiu pentru noi. De asemenea, vreau să particip la mai multe concursuri de robotică sau care au legătură cu programarea. (Radu Ștefănescu)

Echipa „Valak” a fost alcătuită din opt elevi, dintre care doar unul de la “Goga”, iar restul de la “Lazăr”. Din cauză că în competiție o unitate de învățământ nu se putea înscrie cu două echipe, s-a optat ca cea de-a doua să reprezinte Colegiului Național „Octavian Goga”.

Cei opt informaticieni se află în clasa a XII-a, la profilul Matematică – Informatică.

Ce a reprezentat pentru ei această experiență și dacă ar mai repeat-o am aflat de la Avram Eric Andrei și Radu Căpriță, membrii echipei „Valak”:

Este destul de evident că aș mai repeta această experiență, chiar dacă a fost destul de obositoare până în punctul în care am ajuns să fim calificați. Au contat performanța, cât de rapid se mișca robotul, cum se conectează roboții între ei. Nu ne așteptam să obținem locul întâi, deși speram la un rezultat cât mai bun. Inițial, ne-am clasat pe locul trei, dar din divizia noastră doar codul nostru nu a suferit nicio modificare și astfel ne-am clasat pe primul loc. (Avram Eric Andrei)

A fost o experiență foarte interesantă prin intermediul căreia am descoperit lucruri noi, orașe noi. M-a impresionat cel mai mult că acel cod realizat de noi a fost testat pe o stație spațială, o construcție de miliarde de euro ne-au testat codul, ne-au dat atenție și mi-a plăcut foarte mult în New York. (Radu Căpriță)

Competiția, deschisă elevilor de liceu din SUA, Rusia și statele membre ale Agenției Spațiale Europene, este organizată anual de Massachusetts Institute of Technology și NASA.

 

Laura Nițu

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO