Azi e Dragobetele, se sărută fetele!
Articol editat de cristina.rusu, 24 februarie 2019, 00:00 / actualizat: 25 februarie 2019, 9:32
Românii de pretutindeni sărbătoresc Dragobetele, azi, 24 februarie. Este o celebrare a iubirii şi a tinereţii, cu rădăcini adânci în tradiţia populară, o alternativă încă viabilă pentru Valentine’s Day!
În tradiţia românească, Dragobetele era un fel de zeu al veseliei şi al tinereţii. Conform unor legende, era chiar fiul Babei Dochia şi cumnat al eroului Lăzărică, un tânăr plin de viaţă care dădea târcoale tuturor femeilor care-i ieşeau în cale! Este descris ca fiind deosebit de frumos, parte om şi parte înger, care umblă prin lume la fel ca Sântoaderii, dar pe care oamenii nu îl pot vedea, fiindcă s-au spurcat cu sudalme şi fărădelegi. El este protectorul şi aducătorul iubirii.
Dragobetele desemnează momentul în care ne apropiem de venirea primăverii. În sate, tinerii ieşeau pe câmp şi în pădure în această zi, pentru a culege primele flori ale anului. Dacă se găseau deja şi fragi înfloriţi, era şi mai bine! Florile se puneau în baia fetelor, cu acest descântec:
„Flori de fragă din luna lui faur,
La toată lumea să fiu dragă,
Urâciunile să le desparţi!”
Este începutul perioadei de rodnicie a anului, dar şi sfârşitul unei perioade de veselie, pentru că nu mai e mult până când se intră în Postul Paştelui.
Un joc practicat între tineri era Zburătoritul. La amiază, fetele începeau să fugă către sat, urmărite de băieţii care doreau să le sărute. Dacă băiatul îi era drag, fata se lăsa sărutată. Acest act echivala însă cu o logodnă, care era anunţată în cele două familii chiar în acea seară. Se credea că tinerii care nu participau la jocul de Dragobete erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an.
Se considera că de Dragobete păsările îşi aleg perechea pe viaţă. Din această cauză, în 24 februarie era interzisă sacrificarea zburătoarelor.
Astăzi este interzisă munca la câmp sau la războiul de ţesut. Nimic nu vă împiedică însă să luaţi aspiratorul de coadă: curăţenia este considerată o activitate aducătoare de prospeţime.
Fetele strângeau peticele rămase de zăpadă, cu care se spălau pe faţă pentru a rămâne frumoase. Tot odată, zăpada târzie era folosită şi în descântecele de iubire.
Atenţie, domnilor! În această zi nu vă este permis să necăjiţi femeile. În caz contrar, pe lângă o ceartă straşnică, veţi avea parte şi de o primăvară plină de ghinion.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.