Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim: Florin Lăzărescu, scriitori de poveste

Florin Lăzărescu

Ce mai citim: Florin Lăzărescu, scriitori de poveste
Foto: Florin Lăzărescu

Articol editat de cristina.rusu, 24 februarie 2019, 06:00 / actualizat: 24 februarie 2019, 9:18

Scriitorul Florin Lăzărescu: Otilia Cazimir lucrase la Sanepid, iar Ivan Turbincă se mută din toamnă în Basarabia.

11 scriitori contemporani au fost rugați de organizatorii Festivalului de literatură de la Iași, FILIT, să intre în pielea a 11 scriitori care au case memoriale la Iași.

A rezultat seria de volume Scriitori de poveste.

Autorii contemporani invitați să scrie au fost Florina Ilis (Povestea lui Mihai Eminescu), Simona Antonescu (Povestea Otiliei Cazimir), Cristian Fulaş (Povestea lui Dosoftei), Bogdan Răileanu (Povestea lui Costache Negruzzi), Mihai Buzea (Povestea lui Vasile Pogor), Iulian Ciocan (Povestea lui Nicolae Gane), Dan Coman (Povestea lui Mihai Codreanu), Adela Greceanu (Povestea lui Vasile Alecsandri), Tudor Ganea (Povestea lui Mihail Sadoveanu), Andrei Crăciun (Povestea lui Ion Creangă), Alex Tocilescu (Povestea lui George Topârceanu).

Unul dintre coordonatorii seriei este scriitorul Florin Lăzărescu, pe care l-am rugat să povestească cum a apărut ideea acestei serii de cărți biografice:

Florin Lăzărescu: În fiecare an la FILIT, Festivalul Internațional de Literatură, care anul acesta ajunge la ediția a șaptea, avem un proiect editorial pe care îl lansăm în prima săptămână din octombrie.

Anul trecut am venit cu un proiect pentru fiecare dintre muzeele noastre. Muzeul literaturii din Iași are în custodie 11 muzee. De aici au rezultat 11 volume. Am provocat 11 scriitori contemporani să scrie câte o biografie romanțată a scriitorilor respectivi și să-i aducă în actualitate.

S-a dovedit un succes teribil, pentru că  despre Eminescu lumea vorbește, dar despre Vasile Pogor sau despre Nicolae Gane nu știe nimeni mai nimic, sunt mai puțin cunoscuți. Sunt foarte multe lucruri, multe informații pe care nu le știai sau lucruri disparate pe care ți le aduceai aminte din școală, dar e foarte plăcut și ne bucurăm că lumea e așa de interesată de aceste cărți.

Se citesc și repede, nu sunt foarte lungi, au în jur de 150 de pagini fiecare, sunt scrise într-un stil plăcut.

FILIT

Doina Borgovan: Este destul de ușor să afli informații despre Sadoveanu sau despre Otilia Cazimir, cum ați procedat însă cu Mitropolitul Dosoftei?

Florin Lăzărescu: Cu Dosoftei a fost mai greu, dar și acolo Cristian Fulaș s-a descurcat foarte bine. A găsit un schepsis. Toți autorii au găsit o manieră plăcută și atrăgătoare pentru cititori.

Despre Sadoveanu aveam impresia că știm totul, dar iată că Tudor Ganea a descoperit că a existat un adevărat scandal după moartea lui, s-a scris și în presa vremii că fantoma lui Sadoveanu s-a întors să bântuie locurile unde a trăit. De aici își pornește Tudor Ganea povestea și deapănă toată viața lui Sadoveanu.

Alex Tocilescu pornește dinaintea vieții lui Topârceanu de la o discuție între părinții poetului, care își spuneau unul altuia că bietul copil e cam urât și n-o să se aleagă mare lucru de el în viață.

Dincolo de premisa asta jucăușă sunt foarte multe informații istorice. Despre Otilia Cazimir de exemplu nu știam că a lucrat într-un fel de Sanepid al vremii. Începe cu o scenă în care ea controlează o crâșmă de aici din Iași. Simona Antonescu nu este din Iași dar suprinde incredibil de bine atmosfera orașului. Cât de bine e descris accidentul feroviar de la Ciurea. A fost un accident, practic o adevărată tragedie din timpul Primului Război Mondial, un tren cu refugiați care a deraiat și care a produs moartea a 1.500 de oameni. Apoi aflăm și povestea de dragoste dintre Otilia Cazimir și George Topârceanu.

Doina Borgovan: Ce urmează să lansați anul acesta la FILIT?

Florin Lăzărescu: Avem un proiect cred că la fel de interesant, în fiecare zi o să lansăm câte o continuare a poveștilor lui Ion Creangă. Matei Vișniec nu știe încă dacă va scrie continuarea la Capra cu trei iezi sau la Stan Pățitu. Veronica Niculescu deja a scris continuarea la Harap Alb,  Alexandru Vakulovski va scrie Ivan Turbincă în Basarabia. Povești pentru copii și pentru oamenii mari.

Ca să înțeleagă lumea de ce n-am ales alți scriitori, de exemplu Caragiale, ne concentrăm pe scriitori care sunt din Iași. Caragiale a trecut și el pe la Junimea dar nu e din oraș.

Doina Borgovan: Mulțumesc, Florin Lăzărescu, mi se pare extraordinar ce faceți și aștept să aflu cum continuă Harap Alb.

Florin Lăzărescu: Mulțumim și noi pentru interes.

 

 

Doina Borgovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

 

 

Etichete:
Ce mai citim. Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 6 octombrie 2024, 00:00

Ce mai citim. Recomandarea librarului

Găsiți mai jos atât literatură, cât și titluri de non-ficțiune. Sperăm să vă inspire.   Ochii Monei, Thomas Schlesser, editura...

Ce mai citim. Recomandarea librarului
Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 29 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Emily Gerard (1849-1908), s-a născut la Chesters, o moșie din regiunea Scottish Borders, într-o familie de mici nobili scoțieni, în care...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului 
Ce mai citim? duminică, 22 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului 

Pentru toți copiii din anii ’80, în spatele blocului începea o lume în sine, cu jocuri, prietenii și reguli proprii.   În spatele...

Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului 
Ce mai citim: Turbo, de Andrei Crăciun
Ce mai citim? duminică, 15 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim: Turbo, de Andrei Crăciun

Nu pot să-ncep altfel decât mărturisindu-vă deschis că mi-a fost dor de rubrica aceasta, așa că bine v-am regăsit!   Vin astăzi spre...

Ce mai citim: Turbo, de Andrei Crăciun
Ce mai citim? duminică, 30 iunie 2024, 06:00

Ce mai citim: recomandarea librarului – Ultima pisică neagră

A venit vacanța și iată că ne trimite și pe noi într-una dintre țările preferate ca destinație de vară, Grecia. Dar nu cum ne-am aștepta,...

Ce mai citim: recomandarea librarului – Ultima pisică neagră
Ce mai citim? duminică, 23 iunie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Tatiana Niculescu, cunoscută pentru abilitățile ei de narator și cercetător, reușește să aducă la viață povestea unui om de cultură care...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 16 iunie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Gonçalo M. Tavares este autorul unei vaste opere care este tradusă în peste cincizeci de țări. În noua sa carte București-Budapesta:...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 9 iunie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului

Cum prima mea recomandare de lectură de anul se încheia, practic, cu un soi de promisiune, mi-am propus ca astăzi s-o și duc la îndeplinire. Vă...

Ce mai citim: Recomandarea editorului