Cea mai mare albină din lume, dată dispărută de 38 de ani, reapare în Indonezia
Articol editat de cristina.rusu, 24 februarie 2019, 15:00 / actualizat: 24 februarie 2019, 19:21
Cu o lungime cât degetul mare al unui adult, cu fălci masive şi de patru ori mai mare decât o albină obişnuită, albina gigant Wallace (Megachile pluto) nu poate trece chiar neobservată. Dar după ce timp de 38 de ani a fost considerată dispărută, cea mai mare albină din lume a fost redescoperită în insulele indoneziene din Nordul Molucelor.
O femelă din această specie de albine a fost găsită de o echipă de biologi australieni şi nord-americani în interiorul unui cuib de termite dintr-un copac, la peste doi metri deasupra solului.
Albina uriaşă – femela poate ajunge la aproape 4 cm lungime – a fost descoperită în 1858 de exploratorul şi naturalistul britanic Alfred Russel Wallace, pe insula indoneziană de la Tropice, Bacan.
El a descris această insectă ca fiind „mare, asemănătoare unei viespi negre, cu mandibule imense”.
Dar această albină care îşi construieşte cuibul din răşină de arbore în interiorul unor cuiburi active de termite, rămâne o enigmă. Habitatul insectei este ameninţat de defrişările masive pentru agricultură, din Indonezia, şi dimensiunile şi raritatea sa o transformă într-o ţintă a colecţionarilor. În prezent, nu există protecţie legală privind comerţul cu albine uriaşe Wallace.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.