3.000 de mărțișoare, pentru a o salva pe Cătălina [FOTO]
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 februarie 2019, 15:58 / actualizat: 2 martie 2019, 12:06
Secția de Etnografie a Muzeului Maramureșean a îmbrăcat haine de primăvară. Aproximativ trei mii de mărțișoare, din diverse materiale, au împodobit pereții instituției, în cadrul expoziției „Mărțișor-tradiție și simbol”.
Acțiunea face parte din proiectul „Eu sunt pui de moroșan”, aflat la cea de-a opta ediție.
Sute de copii din mai multe școli și grădinițe din Sighet, cât și din localitățile învecinate, s-au implicat în acest proiect, a cărui scop este ajutorarea unei fetițe din oraș, care în urma unui transplant la inimă a suferit complicații și are nevoie de sprijinul cetățenilor.
Un ajutor de nădejde au fost și copii de la Centrul de Zi „Acasă”, Centrul de Educație Incluzivă Sighetu Marmației cât și cei de la un after school din oraș.
Proiectul, ca de obicei, a adunat mulți copii, chiar peste așteptările noastre. Mărțișoarele, anul acesta, au fost, spre surprinderea noastră într-un număr foarte mare. Copiii s-au mobilizat excelent și avem expuse poate chiar peste trei mii de mărțișoare, confecționate manual de elevii și preșcolarii implicați în proiect, a spus muzeograful Nicoleta Nemeș.
Învățătorii și profesorii din oraș au răspuns pozitiv acestei acțiuni, s-au mobilizat și au pornit, alături de copii, în cursa realizării celor mai frumoase mărțișoare.
Pentru noi este o tradiție deja, de șase ani suntem implicați în acest proiect, alături de copii, profesori și chiar părinți. Copiii știu că banii o să ajungă acolo unde trebuie, la cei care au nevoie. Grădinița noastră a confecționat, pentru această expoziție, peste 200 de mărțișoare, a afirmat directorul Grădiniței Nr. 12 din Sighet, înv. Doboeș Nicoleta.
Copiii, prezenți într-un număr foarte mare, s-au înghesuit la muzeu, atât pentru a-și admira creațiile, cât și pentru a cumpăra mărțișoare celor dragi.
Expoziția de mărțișoare „Mărțișor-tradiție și simbol” va rămâne pe simeze până la data de 8 martie 2019, pentru toți cei care vor să achiziționeze un mărțișor și să o ajute pe Cătălina, fetița bolnavă.
Mihaela Botiz
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.