Brânza frământată de Sângeorz-Băi, inclusă în Registrul Național al Produselor Tradiționale
Articol editat de Andrei Cretoiu, 26 februarie 2019, 14:16
”Brânza frământată de Sângeorz-Băi” a fost inclusă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în Registrul Național al Produselor Tradiționale.
Brânza frământată apare în documente încă 1770 și se face din laptele vitelor care pasc la o altitudine de 1.800 de metri, în apropierea Munților Rodnei. Brânza se pregătește după o rețetă tradițonală, la stână și este ținută în bărbânță, un vas de lemn făcut din doage.
Produsul atestat e făcut de grupul de producatori care deține și Stâna Putredu Moara, societatea agricola Grupul de Producatori Sângeorz-Bai.
Bistrița-Năsăud mai are două produse tradiționale atestate, ”Pova de Bârgau”, un magiun din prune bistrițene fara zahăr, și ”Pita cu crumpiri”, pâine făcută din cartofi pe Valea Bârgaului.
Sursă foto. Mediafax
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.