Ascultă Radio România Cluj Live

Există viaţă şi după sare?

Există viaţă şi după sare?

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 februarie 2019, 12:00 / actualizat: 26 februarie 2019, 14:19

Organismul nostru are nevoie de sare. Sarea este esenţială pentru funcţionarea stomacului, contribuie la transportul oxigenului şi a nutrienţilor în organism, la transmiterea informaţiilor între celulele nervoase şi ajută în funcţionarea adecvată a muşchilor. Dar câtă sare avem voie să consumăm în decursul unei zile? Şi ce se întâmplă dacă introducem prea multă sare în organism?

Toate celulele corpului uman conţin sodiu. Pentru că principala sursă a acestui element este sarea, un consum minim este chiar recomandat. Problema este că adesea trecem peste acea cantitate minimă indicată. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă 5 g de sare în toată alimentaţia unei zile, adică aproximativ cantitatea dintr-o linguriţă de cafea.

De unde putem şti că am consumat prea multă sare? Trebuie doar să fim atenţi la semnalele organismului. Unul dintre simptome este setea excesivă. Consumul îndelungat de sare în exces creşte riscul afecţiunilor renale, mai ales al pietrei la rinichi.

În plus, prea multă sare în bucate influenţează în mod negativ activitatea creierului. Conform unui studiu din 2011, bazat pe datele a 1200 de participanţi, cei care consumau prea multă sare erau mai predispuşi în a dezvolta boli cognitive.

Sarea în exces poate creşte şi tensiunea arterială. Dacă putem, e preferabil aşadar să abandonăm solniţa în favoarea condimentelor.

Nu e tot una cu ce alimente ne umplem coşul în supermarket. Multe alimente conservate ori semipreparate conţin mult mai multă sare sau arome artificiale decât ar fi indicat. Mai grav e că în timp ne obişnuim cu această intensitate a gustului, ceea ce ne va face să punem şi mai multă sare în mâncare.

Cea mai multă sare ajunge în organism prin produsele de panificaţie sau mezeluri. Dar la acest exces pot contribui şi conservele de legume sau unele brânzeturi.

Ce putem face? Există viaţă şi după sare! Sunt atâtea condimente la care putem apela pentru a da un gust deosebit mâncării, dintre care să amintim doar ghimbirul, piperul, coriandrul, rozmarinul, oregano, busuiocul, curcuma, usturoiul, chili şi multe altele.

Coriandrul este foarte bun în sosuri sau dressinguri, iar busuiocul este de nelipsit din salate, paste sau pizza. Rozmarinul este un prieten al mâncărurilor cu carne, în timp ce cartofii devin mult mai interesanţi cu oregano sau cu cimbru.

 

Sursă: Origo.hu

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului
Diverse sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:00

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului

Brânzeturile maturate, precum cheddar, parmezan, brie, brânză albastră, gouda şi unele tipuri de mozzarella, pot fi cele mai bune remedii pentru...

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului
La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe
Diverse sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe

Provincia Shanxi este cunoscută pentru preparatele sale realizate din făină.   Huamo, cum este numită pâinea chinezească în diferite...

La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe
Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale
Diverse vineri, 17 ianuarie 2025, 12:00

Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale

Edamame sau soia verde este un aliment popular în bucătăria asiatică. Pe lângă gustul său, această legumă a devenit cunoscută la nivel...

Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale
Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?
Diverse vineri, 17 ianuarie 2025, 00:00

Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?

În lunile de iarnă, ne confruntăm cu multe provocări, printre care străzile şi trotuarele îngheţate.   Cel mai adesea, pentru evitarea...

Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 12:00

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?

În timp ce amintirile se află în centrul unui proces foarte complex, posibilitatea de a șterge unele dintre ele prezintă un mare interes pentru...

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 10:32

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă

Direcția regională a Poliției Naționale a Ucrainei a transmis că oamenii legii au fost sesizaţi de către un profesor de la unul dintre liceele...

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Diverse miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:00

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!

Potrivit unui studiu recent, consumul de kiwi înainte de culcare nu doar îmbunătăţeşte calitatea somnului, ci sprijină şi recuperarea...

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Diverse marți, 14 ianuarie 2025, 12:00

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, este important să ne fortificăm sistemul imunitar.   Lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai valoroase produse...

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor