Există viaţă şi după sare?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 februarie 2019, 12:00 / actualizat: 26 februarie 2019, 14:19
Organismul nostru are nevoie de sare. Sarea este esenţială pentru funcţionarea stomacului, contribuie la transportul oxigenului şi a nutrienţilor în organism, la transmiterea informaţiilor între celulele nervoase şi ajută în funcţionarea adecvată a muşchilor. Dar câtă sare avem voie să consumăm în decursul unei zile? Şi ce se întâmplă dacă introducem prea multă sare în organism?
Toate celulele corpului uman conţin sodiu. Pentru că principala sursă a acestui element este sarea, un consum minim este chiar recomandat. Problema este că adesea trecem peste acea cantitate minimă indicată. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă 5 g de sare în toată alimentaţia unei zile, adică aproximativ cantitatea dintr-o linguriţă de cafea.
De unde putem şti că am consumat prea multă sare? Trebuie doar să fim atenţi la semnalele organismului. Unul dintre simptome este setea excesivă. Consumul îndelungat de sare în exces creşte riscul afecţiunilor renale, mai ales al pietrei la rinichi.
În plus, prea multă sare în bucate influenţează în mod negativ activitatea creierului. Conform unui studiu din 2011, bazat pe datele a 1200 de participanţi, cei care consumau prea multă sare erau mai predispuşi în a dezvolta boli cognitive.
Sarea în exces poate creşte şi tensiunea arterială. Dacă putem, e preferabil aşadar să abandonăm solniţa în favoarea condimentelor.
Nu e tot una cu ce alimente ne umplem coşul în supermarket. Multe alimente conservate ori semipreparate conţin mult mai multă sare sau arome artificiale decât ar fi indicat. Mai grav e că în timp ne obişnuim cu această intensitate a gustului, ceea ce ne va face să punem şi mai multă sare în mâncare.
Cea mai multă sare ajunge în organism prin produsele de panificaţie sau mezeluri. Dar la acest exces pot contribui şi conservele de legume sau unele brânzeturi.
Ce putem face? Există viaţă şi după sare! Sunt atâtea condimente la care putem apela pentru a da un gust deosebit mâncării, dintre care să amintim doar ghimbirul, piperul, coriandrul, rozmarinul, oregano, busuiocul, curcuma, usturoiul, chili şi multe altele.
Coriandrul este foarte bun în sosuri sau dressinguri, iar busuiocul este de nelipsit din salate, paste sau pizza. Rozmarinul este un prieten al mâncărurilor cu carne, în timp ce cartofii devin mult mai interesanţi cu oregano sau cu cimbru.
Sursă: Origo.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.