4.000 de noi asistenți maternali, până în anul 2023
Articol editat de Andrei Cretoiu, 27 februarie 2019, 11:23
Reţeaua actuală de asistenţi maternali se va extinde şi se va profesionaliza.
Până la sfârșitul anului 2023, actuala rețea de asistență maternală va fi extinsă cu aproximativ 4.000 de persoane, iar 15.000 de asistenți maternali vor beneficia de formare profesională continuă.
Ministerul Muncii, în parteneriat cu cele 47 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară, foloseşte în acest scop fonduri europene în valoare de circa 570 de milioane de euro.
În Bistrița-Năsăud vor fi pregătiţi şi apoi angajaţi 50 de noi asistenţi maternali, după cum relatează corespondenta RRA, Cristiana Sabău:
Cursurile au început deja. Flaviu Bercea, manager judeţean de proiect:
Solicitanţii vor învăţa ce înseamnă sistemul de asistenţă maternală, ce abilităţi trebuie să începi să-ţi dezvolţi ca să devii asistent maternal şi tot odată regulile de funcţionare ale sistemului: cum ar trebui să lucreze ei cu copiii, cu comunitatea, cu specialiştii implicaţi. În decurs de o lună o să avem 11 întâlniri de câte 4 ore; şi vom face şi câteva întâlniri practice în plus. (Flaviu Bercea, manager judeţean de proiect)
Le-am întrebat pe câteva dintre femeile care s-au înscris la curs de ce vor să devină asistenţi maternali:
Vreau să iau un copil pentru că am în vecini un copil cu o situaţie mai grea, pe care îl ţinem la noi foarte mult timp. Iar dacă s-ar putea, l-aş lua de tot. Responsabilităţile le avem oricum, fiind părinţii copiilor noştri. Un copil pe lângă ei va creşte exact aşa cum cresc ai noştri.
Cred că toţi copiii merită o şansă, să crească într-o familie adevărată. Chiar dacă va fi la început un pic diferit, ne dorim experienţa asta. Mama nu e cine îl naşte, mama e cine îl creşte cum trebuie.
În Bistriţa Năsăud sunt deja 135 de asistenţi maternali, în grija cărora se află peste 240 de copii.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.