A mai apărut o lună în sistemul nostru solar!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 februarie 2019, 06:00 / actualizat: 27 februarie 2019, 8:04
Oamenii de știință au descoperit o nouă lună în sistemul nostru solar, informează revista „Nature”. Obiectul spațial, numit „Seahorse”, plutește în jurul planetei Neptun. Este cea mai mică lună care gravitează în jurul planetei. Ea fusese deja capturată în imagini anterioare, dar capacitățile tehnice ale astronomilor nu erau suficient de dezvoltate pentru a o localiza. Dimensiunile sale mici – cu doar 34 km în diametru – fac din ea cea mai mică lună din jurul planetei Neptun.
Când sonda „Voyager 2” a survolat Neptun, în 1989, a reperat șase luni în jurul planetei, reamintește „The Independent”. Fiecare dintre ele este foarte mică și mult mai tânără decât Neptun, probabil s-au format la scurt timp după apariţia celei mai mari luni a planetei, Triton. Noile cercetări arată acum că există o altă lună, minusculă, care gravitează în apropierea planetei.
Luna nouă orbitează lângă Proteus, cea mai mare și cea mai îndepărtată dintre lunile interioare. Potrivit astronomilor, probabil că „Seahorse” s-a format când fragmente s-au desprins din acest obiect mai mare în timpul unei coliziuni cu o mare cometă. Potrivit cercetătorilor, această descoperire ar putea ajuta la o mai bună înțelegere a modului în care s-au format alte luni. Într-adevăr, unele ar putea proveni din același proces. De altfel, nu este exclus faptul ca luna să se fi format acolo unde este astăzi și să nu aibă nicio legătură cu Proteus.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.