Premieră în Satu Mare. Locuință protejată pentru victimele violenței domestice
Articol editat de , 27 februarie 2019, 14:01
Proiectul privind înființarea locuinței protejate este derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare în parteneriat cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați,
Locuința protejată va fi amenajată într-un imobil administrat de DGASPC, care va fi reabilitat integral, precizează directoarea Mariana Dragoș:
Este un proiect în parteneriat. În unele județe se merge pe închirierea de apartamente pentru victimele violenței domestice. Noi, întrucât dispunem de spațiul necesar în acest sens, respectiv de logistică și infrastructură, am decis să amenajăm acolo locuința protejată care va putea găzdui șase persoane, pentru o perioadă determinată. Dacă toate demersurile se vor desfășura fără probleme, vom putea avea această locuință până cel târziu la începutul anului viitor. (Mariana Dragoș)
În prezent, victimele violenței domestice care ajung în evidențele DGASPC Satu Mare sunt găzduite temporar în Centruil Maternal Lorena. Modificările legislative recente, prevăd implicarea Direcțiilor de Asistență Socială în rezolvarea acestor cazuri:
În lipsa unei locuințe protejate, victimele violenței domestice sunt găzduite în Centrul Maternal Lorena. Conform noii legislații, Direcțiile de Servicii Sociale trebuie să se implice la rândul lor, în sensul că trebuie să scoată agresorul din familie, iar DGASPC se ocupă de persoanele agresate. Există deja echipe multidisciplinare în Satu Mare și Carei, urmând să fie constituite astfel de echipe și în celelalte comunități din județ. (Mariana Dragoș)
Cazurile de violență domestică înregistrează creșteri considerabile. Mariana Dragoș afirmă că acest lucru va continua până când femeile vor înțelege că trebuie să prindă curaj să se adreseze autorităților și să ceară sprijinul specialiștilor:
Statistica noastră privind cazurile de violență domestică, diferă de cea a Poliției. Noi avem în evidență, în 2018, doar șase cazuri, în timp ce poliția raportează peste 260. Violența domestică există, din păcate și, femeile nu sunt încă suficient de curajoase să nu mai rabde bătăi, și să se adreseze specialiștilor. (Mariana Dragoș)
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.