Zi decisivă pentru Laura Codruța Kövesi (UPDATE)
Laura Codruţa Kovesi a primit 26 de voturi, fiind urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 22 de voturi, şi de candidatul german Andres Ritter, cu un vot.
Articol editat de Camelia Velțan, 27 februarie 2019, 10:24 / actualizat: 27 februarie 2019, 13:09
În votul de marți, din Comisia pentru control bugetar, Laura Codruţa Kovesi a primit 12 voturi, fiind urmată de candidatul francez cu 11 voturi, şi de cel german, cu un singur vot.
Propunerea celor două comisii va fi trimisă Conferinţei Preşedinţilor şi preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani. Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul şi Consiliul European.
………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European – LIBE – se reuneşte miercuri, 27 februarie, pentru a vota candidatul pe care îl va susţine pentru şefia viitorului Parchet European.
Şedinţa vine după ce, marți seară, 26 februarie, cei 3 candidaţi au fost audiaţi. Este vorba de Laura Codruţa Koveşi, fosta şefă a DNA România, francezul Jean Francois Bohnert şi germanul Andreas Ritter. Corespondentul Radio România la Bruxelles, Amalia Bojescu, transmite:
Audierile celor trei candidaţi au avut loc în şedinţa reunită a comisiilor de libertăţi juridice şi de control bugetar. Fiecare a avut la dispoziţie câte 75 de minute pentru a-şi prezenta candidatura şi intenţiile pentru funcţia de procuror şef european. Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kövesi, a intrat ultima la audieri, potrivit tragerii la sorţi. În opinia sa, viitorul procuror şef european trebuie să protejeze interesele financiare ale Uniunii Europene şi să recupereze daunele. Ea a precizat că experienţa sa în domeniul judiciar o recomandă pentru această funcţie, îndeplinind criteriile cerute. În plus, a adăugat Laura Codruţa Kövesi, este obişnuită să lucreze în situaţii de stres şi poate face faţă presiunii publice. Laura Codruţa Kövesi a a respins afirmaţiile apărute în ultimul timp în spaţiul public, precizând că în timpul activităţii sale a fost independentă şi a respectat legislaţia. Ea a mai precizat că procurorul trebuie să respecte statul de drept, dar şi drepturile fundamentale şi procedurale ale celor anchetaţi. (Amalia Bojescu, corespondentul Radio România la Bruxelles)
Audierea de marți seară, 26 februarie, a fost în comisiile reunite pentru Control Bugetar şi pentru Libertăţi Civile. Membrii primului organism au şi votat, astfel că în urma acestei decizii Laura Koveşi s-a clasat pe primul loc, dintre cei 3 candidaţi, cu 12 voturi din partea eurodeputaţilor. A fost urmată de candidatul francez, cu 11 voturi şi cel german, cu un singur vot.
În funcţie de rezultatul de astăzi, Parlamentul European va merge la consultări cu Consiliul European, pentru că cele două instituţii trebuie să desemneze viitorul procuror şef european prin consens.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.