Pe jos, până în Laponia. Polgar Levente şi Tudor Macovei pornesc în aventura vieții lor
Levente Polgar: Noi ne-am gândit ca, în 20-25 martie, să plecăm din Alba Iulia până în Laponia. Adică un traseu undeva la 5000 km. Am luat în calcul să facem o incursiune prin Europa la pas, în alergare. Acest proiect este ca să ne prezentăm în faţa Uniunii Europene şi în faţa lumii ca şi România altfel. Dorim să mergem sub drapelul românesc, să arătăm că noi suntem oameni serioşi, să arătăm că un militar şi cu un civil sunt împreună în tandem până la capăt. Aşadar încă odată putem vorbi de Invictus România. De fapt mă simt deja contopit în familia Invictus.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 februarie 2019, 06:00 / actualizat: 28 februarie 2019, 8:59
Dan Izvoreanu: Tudor, pe lângă faptul că eşti cadru militar, eşti şi un sportiv cu o îndelungată experienţă. Care e cea mai mare distanţă pe care ai alergat-o până acum?
Tudor Macovei: 210 km. A fost de la Békéscsaba la Arad şi invers, în două etape. S-a întâmplat în 2012.
Dan Izvoreanu: Ce te-a determinat să faci echipă cu Levi?
Tudor Macovei: El a provocat doar scânteia. Mi-am dat seama apoi că eu pot să fac lucrul acesta.
Dan Izvoreanu: Vă cunoaşteţi de mult timp, să înţeleg?
Tudor Macovei: Ne cunoaştem de câţiva ani. Avem o relaţie destul de bună: ne vom motiva unul pe altul, ne vom ajuta unul pe altul, ca să trecem peste anumite momente grele.
Dan Izvoreanu: Cât preconizaţi că va dura această aventură?
Tudor Macovei: Noi am preconizat că va dura o lună şi jumătate. Dar cu o ambiţie foarte puternică (şi motivarea noastră), eu zic că putem să terminăm chiar mai repede.
Dan Izvoreanu: Care va fi exact traseul, prin ce ţări veţi trece?
Tudor Macovei: Ne-am gândit să plecăm din inima României, cetatea de la Alba Iulia. Vom tranzita România de acolo pe Jimbolia, nordul Serbiei, Croaţia, Slovenia, nordul Italiei; apoi Austria, nordul Elveţiei (Basel) şi ajungem în Franţa. Din Franţa vom tranzita prin Belgia, Olanda.
Levente Polgar: Ajungem apoi în Germania, urcăm în Danemarca, Suedia, Norvegia şi Finlanda. Iar în ultima parte trecem în Laponia.
Dan Izvoreanu: Punctul terminus care va fi?
Levente Polgar: Va fi în Laponia. Ne-am gândit să-i facem o vizită pentru că – mai în glumă, mai în serios -, dacă Moş Crăciun vine şi ne face o vizită în fiecare an, de această dată vom merge noi. Noi nu avem reni, dar avem două picioare fiecare.
Dan Izvoreanu: Ce-i duceţi lui Moş Crăciun?
Levente Polgar: Tudor a spus să colectăm mesaje virtuale din partea copiilor, pe care le punem pe un stick; acel stick îl vom lăsa în cutia poştală a Moşului.
Dan Izvoreanu: Am înţeles că veţi alerga cu două steaguri: unul va fi steagul României; şi al doilea?
Levente Polgar: Al Uniunii Europene. Şi Invictus!
Eu sper ca lumea să înţeleagă că avem nevoie şi de susţinere, nu numai de like-uri. Sunt nişte costuri mari şi orice sponsorizare va fi investită cu cap: în haine, elemente de logistică; şi, bineînţeles, în a ne putea repatria din Laponia, că nu ne dorim să ne întoarcem pe jos. Banii care ne vor rămâne după eveniment vor fi redirecţionaţi total către copiii cu dizabilităţi şi către Invictus România. Mulţumim cu această ocazie şi Radio România Cluj pentru că ne este alături şi ne-a susţinut în atâtea cazuri şi demersuri; şi pentru că este un partener loial al sportului românesc.
Dan Izvoreanu / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.