Cum îngrijim zambilele?
Articol editat de cristina.rusu, 1 martie 2019, 18:33
Luna martie aduce cu ea o mulțime de flori, care mai de care mai colorate, mirositoare și mai drăgălașe.
Una dintre cele mai răspândite flori în această perioadă este zambila.
Zambila, iacintul, sau Hyacinthus orientalis, este o plantă, perenă, care este originară din Orientul Mijlociu, însă s-a răspândit în toată lumea. Ea face parte din ordinul Asparagales. Iacintul este o plantă perenă, decorativă. Poate atinge 40 cm în înălțime.
Zambila ținută în ghiveci va avea o perioadă îndelungată de înflorire. După ce trece perioada de înflorire, bulbul se poate replanta în toamnă, iar primăvara următoare va înflori din nou.
Aceste flori dacă sunt în ghiveci au nevoie și de îngrijire, care în cazul acestora nu este ceva special. Nu au nevoie decât de puțină apă (dar puțină!) în ghiveci, solul să fie ușor umed, dar fără să baltească apa. Floarea trebuie să stea cât mai departe de o sursă de căldură, dar are nevoie în schimb de multă lumină și de aer.
Zambilele din ghiveci se simt mult mai bine pe balcon sau în grădină. Este uimitor ce poate face puțin aer curat dintr-o plantă pricăjită și ofilită.
După o perioadă, floarea se va ofili iar mai târziu se vor usca și frunzele. Este momentul ca bulbul să fie scos cu grijă din pământ, învelit în hârtie groasă și pus la păstrare într-un loc răcoros și uscat.
Se poate planta apoi în luna octombrie și, dacă este udată bine și ținută în cameră, va înflori chiar în apropierea anului nou.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.