Sesam deschide cartea: Arthur Retro, sau cărțile copilăriei decrețeilor din nou în librării
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 martie 2019, 06:00 / actualizat: 1 martie 2019, 8:03
Grupul Editorial Art a lansat o colecție de cărți pentru copii care îi vor cuceri și pe părinți. Volume apărute înainte de 1989, cu ilustrații și în format original. Un interviu cu Laura Albulescu, directoarea grupului Editorial Art.
Laura Albulescu: Încercăm să revizităm cele mai frumoase cărți apărute în România înainte de 1989, să le readucem la viață.
Ideea a pornit inițial de la un titlu, de la Doctorul Aumădoare, cu care am crescut mulți dintre noi, în special generația decrețeilor. Succesul a fost neaștepta și covârșitor, încât ne-am gândit că este momentul să lansăm o colecție întreagă.
După cum știm prea bine, Editura Ion Creangă a scos câteva cărți splendid ilustrate. Pe vremea aceea a existat o școală foarte serioasă de ilustratori de carte.
DB: Sunt tiluri care reușesc să lege generații. Părinții din ziua de azi își redescoperă cărțile copilăriei și le promovează mai bine copiilor lor. Ce dificultăți ați întâmpinat? Bănuiesc că nu e simplu cu drepturile de autor.
Laura Albulescu: Aceasta e cea mai mare problemă. Pentru unele titluri a trebuit să fac muncă de detectiv. E greu să dai de urma moștenitorilor, dacă aceștia există. De pildă, ilustratorul doctorului Aumădoare este un domn nonagenar care trăiește la Moscova și vorbește doar limba rusă.
DB: Ce titluri ați publica până acum și ce mai urmează?
Laura Albulescu: A adus un mic segment sau filon, de cărți publicate în intervalul 1950 – 1990 și care nu au apărut până acum în România.
Așa că vom publica celebrul Cîrtec, care este o adevărată legendă în Cehia. Va apărea pentru prima dată în limba română sub numele ”Cârtițel și pantalonașii”.
Apoi reedităm D-l Goe, cu ilustrații de Eugen Taru. Avem mai multe titluri cu ilustrații de Eugen Taru, printre care Baronul Munchhausen, care se află chiar acum sub tipar. Vor mai apărea Fabule de La Fontaine, Pinocchio.
Vor mai apărea cărțile ilustrate de Marcela Cordescu, Muc cel Mic și Basme de H.C. Andersen.
Ți tot în pregătire cărți cu ilustrații de soții Băiaș, pe care le așteaptă foarte multă lume: Cățelușul șchiop, de Elena Farago și Rapsodii de toamnă, dar și Bertoldo și Bertoldino.
E o muncă foarte mare în spate. Din fericire avem alte posibilități tehnice, pentru că trebuie să reconstituim totul, pentru că nu mai există originalele.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.